Google

neděle 4. května 2008

Bursík neodstoupí.

Jihočeský kraj je druhým krajem v pořadí, který mne vyzývá, abych složil funkci. Když mně vyslovila nedůvěru rada Olomouckého kraje, vzedmula se ve straně nevole a žádný další kraj se nepřipojil. Republiková rada pak na moji žádost hlasovala o nedůvěře předsedovi strany a ze třiceti šesti hlasujících delegátů mně vyslovili nedůvěru čtyři.

Olomouckou organizaci vede bývalý náměstek ministryně školství, kterého jsem za svého působení na Ministerstvu školství odvolal z funkce. Nyní přichází výzva ke složení funkce z Jihočeského kraje. Je zřejmé, že kraje, kde mají vliv lidé, kteří museli opustit ministerstvo školství, se rozhodli činit za to odpovědným mne. Bohužel vlastní zodpovědnost necítí. Osobní vendetu vůči mně vedou prostřednictvím kritiky práce strany, která je i jejich stranou.

Kritika výsledků práce Strany zelených přitom u obou nastala teprve poté, kdy oba opustili vrcholné funkce. Dana Kuchtová kritizuje dokonce řadu rozhodnutí, pod která se ještě jako ministryně vlády podepsala. Věcnou a koncepční soutěž o vedení a směřování strany bych uvítal. Zde ovšem nejde o nic jiného než o osobní zatrpklost a zhrzenost. Profesionální politik by měl zvládat osobní prohry a vnímat svoji roli jako součást širšího celku, kterým je strana.

Straně zelených se postupně daří realizovat priority, které prosadila do programu vlády. Tam, kde nemáme resort v gesci, se vždy dá najít něco, co se nepodařilo prosadit, nebo co se dosud nepodařilo prosadit a co se dá nazvat nedostatečným prosazováním. Je však poněkud demagogické vinit z toho předsedu strany, zvlášť když Strana zelených není a ani nemá být „stranou jednoho muže.

Strana má podporu veřejnosti kolem deseti procent. Blíží se k supervolebnímu podzimu. Mým zájmem je udržet Stranu zelených jako konsolidovanou součást reformní koalice. Zelení mají před sebou unikátní šanci vést evropský i světový dialog o post-Kyótu během českého předsednictví Evropské radě a doložit tak kompetenci v tématu ochrana klimatu.

Považuji za vrcholně nezodpovědné oslabovat vlastní stranu nekoncepční kritikou v důležitém supervolebním roce. Vyzývám Danu Kuchtovou, aby utlumila konfrontaci, přestala s destruktivní kritikou práce vlastní strany a respektovala všeobecnou shodu členů strany, kteří si přejí uspět v podzimních volbách. Vyzývám Danu Kuchtovou, aby aktivně přiložila ruku k dílu a kandidovala do krajských voleb nebo do Senátu a obhájila mandát před veřejností.
(Autor Martin Bursík je předsedou Strany zelených a ministrem životního prostředí. Zdroj: Ekolist
)

Žádné komentáře:

Okomentovat