Google

pátek 16. května 2008

Exekuce za ekologický způsob života.

"Pán P., tak ako každý iný človek, je v podľa zákona o odpadoch pôvodcom odpadu. Podľa toho istého zákona je povinný zapojiť sa do systému zberu odpadu na území mesta. Zároveň má možnosť požiadať o zníženie poplatku, ale on nechce platiť vôbec," tvrdí Ján B. z referátu životního prostředí Městkého úřadu v Piešťanech.

Spor mezi piešťanskou radnicí a pětasedmdesátiletým Jozefem P. už se táhne šest let. Majitel domku celou tuto dobu tvrdí, že žádný odpad nemá, proto nemusí platit poplatek za jeho odvoz.

Odmítl si pořídit popelnici, za což mu byla udělena pokuta 1000 Sk. Pan P. se odvolal na slovenské ministerstvo životního prostředí, které pokutu zrušilo a uznalo, že je možné žít bez produkce smetí.

Jozef P. skutečně žádné odpadky, které by bylo třeba dávat do popelnice, nemá. Všechny rostlinné odpady ze zahrady a zbytky z domáckosti dává do pečlivě upraveného kompostu, jímž hnojí zahrádku. Kosti rozemele na moučku, kterou přidává do krmiva domácím zvířatům. Papír sklo a kovy shromažďuje a odnáší do sběrných surovin, přičemž potvrzenky pečlivě zakládá, aby je mohl ukázat městským úředníkům, kteří ho chodí kontrolovat.

Kontroloři ho nedostali do kouta ani otázkou, kam dává plastové obaly? P. jim vysvětlil, že nemá důvod k nákupu zboží v plastových obalech. Vodu má ve vlastní studni, mléko nakupuje do vlastních nádob u soukromníka, máslo a sýr si vyrábí doma.

Poplatek se od něho snaží vymámit nejen městský úřad a obvodní úřad životního prostředí, ale také firma zabývající se svozem odpadu. Marně. A tak mu místo uznání za ekologický způsob života hrozí exekuce.

Žádné komentáře:

Okomentovat