Google

pátek 16. května 2008

Medvědi v činžáku.

Scény z filmu Šest medvědů s Cibulkou asi připomínala zpráva rumunské televize Realitatea o tom, že dva medvědi se objevili ve třetím patře obytného domu v rumunském Brašově.

Že nové generace medvědů východoevropských, amerických a jiných odvykají přirozenému způsobu života v přírodě a vydávají se za potravou do lidských sídel, stává seběžným jevem.

Jejich nejčastějším zdrojem potravy jsou popelnice a kontejnery do nichž jsou vyhazovány zbytky potravin. Medvědi mají dobrý čich, a protože jsou učenliví, brzy se naučí rozpoznávat, že místo namáhavého běhání po lese a lovení je možné potravu najít v blízkosti lidských obydlí. Nebo přímo v nich.

V září loňského roku se jeden huňáč objevil přímo v budově sanatoria ve městě Predeal. Nalákala ho tam vůně potravy. Vlezl oknem do kuchyně a s takovou silou vrazil hlavu do nádoby s vonící pochoutkou, že se nádoby nemohl zbavit. Museli být povoláni specialisté, kteří medvěda vysvobodili.

Medvědice s mládětem, kteří se objevily v brašovském činžáku, byly specialisty uspáni a odvezeni do zoologické zahrady. Po nakrmení a zotavení se medvědi vrátili do rumunských hor a lesů.

Žádné komentáře:

Okomentovat