Google

pátek 23. května 2008

Čokoláda léčí krevní tlak.

Výzkumníci z University of Illionis ve spolupráci se společností Mars Inc. v rámci prováděného výzkumu zjistili, že konzumace čokolády obsahující rostlinné steroly a kakaové flavanoly může snižovat hladinu cholesterolu v krvi a krevní tlak.

Studie, jejíž výsledky byly publikovány v březnovém čísle časopisu Journal of Nutrition, sledovala skupinu 24–70letých osob, které konzumovaly jako součást vyvážené stravy čokoládové tyčinky fortifikované steroly, obchodní značky CocoaVia společnosti Mars.

Bylo zjištěno, že obsah celkového cholesterolu se snížil o 2 %, LDL-cholesterolu o 5,3 %. Při konzumaci běžné hořké čokolády nebyly zjištěny žádné změny hladiny cholesterolu ani v jedné formě. U skupiny konzumující tyčinky CocoaVia bylo rovněž zaznamenáno v průběhu osmitýdenního pokusu snížení systolického krevního tlaku, a to o 5 %.

Výsledky výzkumu potvrzují názor, že čokoládové výrobky se speciálně upravenou recepturou tak, aby obsahovala jak rostlinné steroly, tak flavanoly z kakaa, mohou být v kontextu vyvážené stravy praktickou a příjemnou strategií, podporující udržení správné hladiny cholesterolu a krevního tlaku.(Zdroj: Agronavigator UZPI,22.5.2008)

Žádné komentáře:

Okomentovat