Google

pátek 16. května 2008

Parní lokomotiva je nejen nostalgie.

Nostalgická zvláštní turistická jízda vlaku taženého parní lokomotivou, která se uskutečnila 11.května na úzkokolejné trati z dolnorakouského Gmündu do Litschau, připomněla staré časy parních lokomotiv se vším všudy, tedy i s dvěma požáry vedle železniční trati.

V dobách, kdy veškerý železniční provoz zajišťovaly parní lokomotivy, tráva podél trati nestačila uschnout tak, aby hořela velkým plamenem, protože byla jiskrami včas spálena. K požárům lesa sice občas docházelo, ale hasiči příliš často nezasahovali. Navíc podél tratí bývaly příkopy s vodou, které šíření požáru zabránily.

První nedělní podvečerní požár vypukl mezi Alt- a Neu-Nagelbergem a likvidovali ho hasiči z městyse Brand. O půl hodiny později jeli gmündští městští hasiči se dvěma cisternami k požáru u vesnice Breitensee. Hořel tam asi jeden ár lesa. Patnácti hasičům se během hodiny podařilo požár zlikvidovat.

Likvidace obou požárů je natočena na videu, podle prvních vyhodnocení je jasné, že požáry vypukly zásluhou parní lokomotivy, tedy bude následovat jednání s železničním muzeem, které je provozovatelem.

Žádné komentáře:

Okomentovat