Google

středa 14. května 2008

Přímé platby dělají z rolníků státní zaměstnance.

S otevřením švýcarských hranic a bezcelním volným trhem nesouhlasí švýcarský profesor Mathias Binswanger, učitel ekonomie v Odborné severozápadní škole a na universitě ve St.Gallenu. Jeho tvrdá kritika zemědělské politiky však u švýcarské vlády mnoho pochopení nenajde.

"Když se otevřely státní hranice, budou životní potřeby dovezeny, podle ústavy tedy zajištěny. Co potom zůstane ze švýcarského zemědělství? Několik producentů s místními specialitami, formální, bezcenné zemědělství. Přežije pár velkých podniků, ale pro zbytek rolníků otevřené hranice znamenají ukončení činnosti, odchod. Jediná záchrana zemědělských závodů zůstává ve vysokých přímých platbách, čímž však se rolníci v podstatě stávají poslušnými státními zaměstnanci.

Spolková vláda musí zemědělství přímo chránit jako švýcarskou pokladnici. Ministr mluví o neznámém bankovním heslu, a bankovní heslo přitom zná. Tím je vysoké dovozní clo, které Světová obchodní organizace nemůže napadnout ani zrušit.

Švýcarské rolnické organizace těmto intrikám nerozumí, ale nic proti nim nedělají, čímž si kopou vlastní hrob. Tam se můžou uložit."

1 komentář:

  1. Jestliže jsou závislí na státních penězích jsou neoficiálně státními zaměstnanci. V ČR by stát hodně ušetřil, když by zemědělcům místo dotací na hektar vyplácel průměrnou mzdu. Nebo rovnou obnovil státní statky.

    OdpovědětVymazat