Google

sobota 24. května 2008

Rakouský policista nezná bratra.

Následující zpráva z Rakouska vyvrací stížnosti českých řidičů, že rakouská policie se zaměřuje jen na ně. Rakouští policisté prostě kontrolují tam, kde dochází k porušování předpisů.

Tentokrát se zaměřili na autobusy. Zátah v dolnorakouském okrese Gmünd jim vyšel. Z pěti školních autobusů, které v úterý a ve středu policisté kontrolovali, ani jeden nebyl bez závad.

Vesnické školy se ruší ve většině zemí. Rozhodují finance. Levnější je tedy dovézt vesnické děti do školy ve městě než vydržovat v provozu vesnickou málotřídku. V ČR je to vyřešeno tak, že veřejná autobusová doprava je přizpůsobena školnímu vyučování. V některých zemích jsou speciální školní autobusy, které mimo odvozu dětí do školy a ze školy běžnou veřejnou dopravu neprovozují. Tak je tomu i v Rakousku.

Gmündští policisté zjistili na kontrolovaných školních autobusech celkem 19 závad, o kterých podali hlášení na okresní hejtmanství. Například jeden řidič neměl platný řidičský průkaz na řízení autobusu, jiný ho zase neměl u sebe. Dalšími závadami bylo, že autobusy nebyly označeny jako školní a že nebyly vybaveny předepsaným obvazovým materiálem.

Administrativní závadu policisté zjistili u osmasedmdesátiletého řidiče, který neměl doklad o tom, že je zaměstnancem dopravního podniku ani o tom, že je autodopravcem. Jednomu řidiči policisté zakázali pokračovat v jízdě, školáci museli vystoupit. Jiný řidič byl důsledně napomenut: sice směl s vozem pokračovat, ale za nepříznivého počasí ho měl odstavit, protože za deště a chladu není pro dopravu dětí vhodný.

Důsledně se rakouská policie připravuje na červnové fotbalové mistrovství Evropy ve fotbale. Oznámila, že v průběhu soutěží obnoví na hlavních mezinárodních silnicích hraniční kontroly a bude kontrolovat řidiče i vozidla. Žádné porušení předpisů nebude tolerovat, vozidlo do Rakouska nebude vpuštěno.

Žádné komentáře:

Okomentovat