Google

úterý 27. května 2008

Stávka německých rolníků.

V době, kdy čeští zemědělci se s ministrem zemědělství dohadují o reformách zemědělství, především o bezpracných subvencích, přichází nečekaná zpráva z Německa, že dneska zahájí stávku tzv. "mléční sedláci", členové Spolkového svazu německých chovatelů mléčného skotu (BDM).

"Zůstala nám poslední možnost, použít mléko jako nátlakový prostředek. Mléko je síla, a my mléko máme," řekl předseda svazu Romuald Schaber při protestní akci sedláků před mlékárnou Weihenstephan ve Freisingu.

Podle zprávy německé policie přijede akci "Milchpreisoffensive 2008" podpořit 9.000 členů BDM. Jejich požadavkem je zvýšení nákupní ceny mléka na 43 centů (10,75 Kč). Za stejnou cenu budou stávkovat rakouští a holandští sedláci.

Příčinou protestů je chování zpracovatelů a obchodníků. Na úkor zemědělců mlékárny a potravinářské obchody prodávají konzumní mléko o 15 centů (3,75 Kč) levněji než před rokem. Přitom zemědělcům se během roku náklady na výrobu 1 kg mléka zvýšily o 0,07 centu (1,75 Kč).

Němečtí chovatelé mléčného skotu požadují:

  1. V roce 2008 minimální cenu za 1 kg mléka 43 centů. (při tučnosti 3,7 % a obsahu bílkovin 3,4%).
  2. Závazek německých mlékáren, že hned cenu mléka přepočítají podle koeficientu 1,03 a zaplatí zpětně.
  3. Závazek německých mlékáren, že zvyšovat cenu mléka budou průběžně.
  4. Závazek německých mlékáren, že budou podporovat pružné kvóty


Požadavků mají němečtí výrobci mléka více, včetně nějakých politických, ale pro českého zemědělce je překvapující razance, s kterou němečtí chovatelé mléčného skotu jdou za svými požadavky. Za zamyšlení stojí také porovnávání cen mléka a mléčných výrobků, které jsou v podstatě stejné v ČR i Německu, bez ohledu na příjmy obyvatelstva. Přesto německé mlékárny se spotřebitelům podbízejí a ceny udržují na nízké úrovni, na rozdíl od českých, které vytrvale ceny zvyšují.

2 komentáře:

  1. Premiér Topolánek dokonce volal řediteli Madety Teplému, proč je u nás tak drahé máslo.

    OdpovědětVymazat
  2. 14. XII. 2004 - Region - Krnovské noviny (úterní přloha Moravskoslezského deníku (Deníky Bohemia-Moravia) - str. 14 - (mk), (mel), (jih):

    Zemědělci pod tlakem levného Polska

    - polští zemědělci mohou ušetřit na zdravotním a sociálním pojištění, jež za ně platí stát

    - polští zemědělci mohou používat k ošetřování zeleniny přípravky, které české normy nepovolují. Polští zemědělci mohou používat vysoce spektrální přípravky na ošetřování zeleniny, které jsou v Česku zakázány. Čeští zemědělci musí hubit škůdce postupně, tedy několikrát vyjíždět do pole

    - veškerá českýá čerstvá i kysaná zelenina musí projít přísmými laboratorními testy a rozory na dusičnany a těžké kovy

    - majitelka menší potravinářské prodejny v Česku: zatímco my musíme dodržovat kdejaký hygienický předpis, v Polsku někteří prodávají drůbeží řízky a nemají ani lednici

    - nad tím zda a jak jsou polské "levnější" potraviny včetně zeleniny testovány a jak vyhovují hygienickým normám, čeští zákazníci v nepřemýšlejí. Lidé se v obchodech v ČR často nechají zlákat levnější a na pohled větší zeleninou z dovozu, i když nemají zaručenou stejnou kvalitu, kjako u českých výpěstků.

    -nejvíc drobné obchodníky ohrožují hypermarkety, které se hodně staví i v Polsku a lidé nakupují potravny tam

    OdpovědětVymazat