Google

pondělí 19. května 2008

Švehla jako zaklínadlo AK.

Odvoláváním na agrární stranu a na Antonína Švehlu končí nejnovější provolání Agrární komory ČR, která spolu s Potravinářskou komorou jednala v Lucerně. Podle prohlášení se shromáždění zúčastnilo 2000 lidí.

Má AK právo zaštiťovat se Švehlou, zásadovým odpůrcem komunistů, socialistů a nacionalistů? Má právo odvolávat se na venkov? Není to právě zemědělská velkovýroba, kterou v dalších odstavcích prohlášení AK tak houževnatě zastupuje, kdo tradiční Švehlův jednotný malozemědělský venkov likviduje? Nejsou to velké zemědělské a potravinářské podniky, které zabránily obnově malých hospodářských, mlékařských, peněžních a jiných družstev, které Švehlovou zásluhou vznikaly v každém okrese a ve většině farnosti i v těch nejmenších vesnicích?

Pan Veleba, prezident AK ČR, vytahováním Švehly z jeho hostivařského hrobu a hrou na díry v historických znalostech nové generace zemědělců působí hodně trapně a pokrytecky.
Celkově atmosféra této akce silně připomněla neblaze proslulé sjezdy JZD, hlavně ten na počátku prosince 1989.

Ponecháme stranou fakt, že shromáždění AK bylo hodně uzavřené, vyplývá z prohlášení hlavně zloba, že při schvalování reforem EU "se jedná o nich a bez nich".

Nenávistné útoky na adresu ministra Gandaloviče jsou jen výrazem určité neschopnosti pochopit situací. Ani po osmnácti letech od změny politického systému se tato sorta velkozemědělců nemůže smířit s tím, že vláda netancuje podle toho, jak pískají. Doby kdy vesele bušili na otevřená Luxova vrata jsou také nenávratně pryč. Nedokážou vzít na vědomí, že české zemědělství je po otevření hranic a při volném trhu téměř bezvýznamným producentem, i když se chlubí zemědělskými megapodniky.

Evropa si nepřeje výrobu potravin za každou cenu, za cenu zničení krajiny a vylidnění venkova. Nepřeje si výrobu nezdravých potravin. O tom, že současné velkostatky k zachování venkovského prostředí nepřispívají, si zřejmě komisaři EU už udělali dostatečné představy, nejen z pohledů na českou krajinu. Proti přesile v EU nesvede nic Gandalovič ani nikdo jiný. (jiří Krž, 18.5.2008)

Žádné komentáře:

Okomentovat