Google

pátek 6. června 2008

Je plýtvání potravinami na místě?

Podle včeršího oznámení představitelů několika českých zemědělských svazů dnes zkrátí producenti mléka dokávky do mlékáren až o 600 tisíc litrů.

Stávka německých "mléčných sedláků" se začíná rozplývat. Unaveni jsou všichni, škody jsou do milionů euro. S velkým ústupkem přišel největší německý obchodník s mléčnými výrobky potravinový řetězec Lidl. Zvyšuje ceny konzumního mléka o 10 centů (2,50 Kč) za litr, ceny másla o 20 centů (5 Kč)za čtvrt kila. Tím umožňuje mlékárnám, aby slnily požadavky sedláků a vyplácely jim 43 centů (10,75 Kč) za mléko.

Chování českých zemědělců vyvolalo rozpaky u zahraničních zemědělských svazů. Překvapilo je, že čeští producenti okázale hlásají solidaritu s německými, přitom se mléko, které zásluhou blokády tamních mlékáren nemohli v Německu prodat, snaží nabídnou českým mlékárnám. Rovněž televizní rozhovor ministra zemědělství Gandaloviče respekt českého zemědělství v Evropě nezvýšil. Ministr kritizoval vylévání mléka v době, kdy jinde lidé trpí a umírají hladem.

Gandalovičova kritika jistě u veřejnosti vyvolala souhlas, i když v tomto případě byla asi určitou politickou hrou, odvetou za kritiku ze strany AK, kvůli omezení dotací pro českou velkovýrobu. Ve skutečnosti se plýtvá všude - nejen v zemědělství, mléko je jen vrcholem ledovce.

Stačí se projet krajinou a sledovat výkonné mulčovače, jak likvidují píci na tisících hektarů, jak obce i soukromí vlastníci ničí veškeré travní porosty. Přitom 1 hektar louky by v letošním vlhkém počasí lehce uživil 15 krav...raději ztráty nepočítat, kolik naši předkové, kteří se soudili o kdejakou mez a příkop, by na dnešních nevyužitých loukách vyrobili mléka, masa a dalších výrobků.

Žádné komentáře:

Okomentovat