Google

sobota 7. června 2008

Slušné vyhlídky.

Co způsobilo růst cen potravin, jaký bude další vývoj, co hýbá světem?
V současnosti došlo sice k mírnému poklesu sen obilí, očekává se nadprůměrná sklizeň, hlavně u pšenice, ale podle FAO by do konce roku 2008 měly dosáhnout opět maxima z prvních měsíců roku. Takto vysoké ceny by se měly udržet nejméně dva roky. Ani v dalších patnácti až dvaceti letech se nepočítá s větším výkyvem směrem dolů.

Na zvýšení cen se neejvíce podílel prudký vzestup životní úrovně v nejlidnatějších státech světa Číně a iNdii. V důsledku zvýšení příjmů obyvatelstva se tam změnily spotřebitelské návyky. Prudce tam stoupla spotřeba masa a mléka. Přestože tyto státy patří k největším producentům obilí, které je bezesporu základem lidské civilizace, spotřeba potravin tam stoupá a tak bude stoupat i jejich dovoz. Už letos se předpokládá zvýšení dovozu o čtyřicet procent.
Poptávka po potravinách tedy vyvolá růst cen.

Lidé nežijí jen v Evropě a Asii, lidí chtějí jíst i na dalších kontinentech, především v Africe, kde v důsledku vysokých cen potravin dochází ke stávkám a politickým nepokojům.

Organizace FAO se snaží postiženým zemím pomoci, tím, že pro ně snaží zajistit dovoz osiv, krmiv, průmyslových hnojiv a genetického materiálu. V zemích, které trpí suchem, FAO pomáhá při budování zavlažovacích systémů.

Zvýšená poptávka po potravinách a jejich vysoká cena bude zřejmě vyhovovat zemědělcům, kteří se budou muset podílet i na bioenergiích, jejichž ceny budou také určovat ceny potravin.

Pokud by se předpoklady expertů splnily, měly by výhodu ty evropské země, v nichž nedošlo k velkému snížení ploch zemědělské půdy a stavů hospodářských zvířat. Zvýšená spotřeba ve světě a stoupající ceny potravin by měly být signálem pro evropské zemědělce, aby se připravili na oživení výroby, především živočišné.

Žádné komentáře:

Okomentovat