Google

pondělí 2. června 2008

Vyhláška o ochraně psů.

Návrh novely zákona na ochranu zvířat proti týrání nezavádí tresty pro majitele volně pobíhajících psů. Pravidla pro volný pohyb psů si upravují obce na základě vyhlášky, tuto možnost mají již od 1. března 2004. Na tomto připravovaná novela nic nemění.

V návaznosti na některé zavádějící informace, které se v souvislosti se schválením novely vládou minulý týden objevily v médiích, to uvedl ministr zemědělství Petr Gandalovič.

„Je nutné si uvědomit, že zákon na ochranu zvířat proti týrání sám nezavádí povinnost vést psa na vodítku. Tato povinnost platí pouze v těch obcích, které za tímto účelem vydají na základě zákona obecně závaznou vyhlášku. Jestliže obec v rámci stanovení pravidel pro pohyb psů omezí nebo zakáže volné pobíhání psů na veřejných prostranstvích, měla by rovněž konkrétně určit prostory, na něž se tato omezení nevztahují,“ řekl ministr Gandalovič s tím, že podle údajů Ministerstva vnitra ČR bylo v roce 2007 vydáno 385 těchto vyhlášek, v roce 2006 to bylo 284 vyhlášek, v roce 2005 345 vyhlášek, v roce 2004 237.

Novela nepřináší v této souvislosti žádnou změnu, pouze v souladu s vládou schválenou koncepcí správního trestání se sjednocují maximální sazby přestupků a jiných správních deliktů.

„Je nutné zdůraznit, že 50 000 korun představuje horní hranici pokuty, spodní hranice stanovená není. Pokuta 50 000 korun je hranicí teoretickou z hlediska koncepce správního trestání, stanovení konkrétní maximální hranice je zcela v kompetenci obcí. Obvykle se výše pokuty pohybuje v řádu set korun,“ zdůraznil ministr.

Nejčastějším způsobem řešení přestupků je tedy pouhé projednání nebo napomenutí majitele zvířete, popřípadě bloková pokuta, jejíž maximální výše je 1 000 Kč. (Zdroj:MZe)

Žádné komentáře:

Okomentovat