Google

pátek 11. července 2008

Cheb své místo v ČFL prodal Písku.

Před několika dny bylo možné v jihočeském regionálním tisku zaznamenat jásot, že v příští sezóně poprvé v historii účastníkem České fotbalové ligy budou tři jihočeská mužstva: Spartak MAS Sezimovo Ústí, Dynamo České Budějovice B a FC Písek.


Patriotizmus je jistě na místě, ale nikoli jásot nad sportovním a etickým zázemím tohoto úspěchu? Na trávníku se do této soutěže propracovalo pouze béčko českobudějovického Dynama, oba další jihočeští zástupci si účast v soutěži jednoduše koupili.


Sezimovo Ústí v loňském roce koupilo ČFL od Tatranu Prachatice, který při dobrodružném výletu do druhé ligy přišel o peníze i o třetí nejvyšší českou soutěž, nikoli o sebevědomí, kterým nyní opět operuje v divizi.

"Ševci" ze "Sezimáku", kteří vloni Českou fotbalovou ligu koupili, prošli první rok soutěže impozantně, když dlouho útočili na první místo. Je to zásluha nejen peněz na nákup a platy hráčů, prakticky prvoligového zázemí, ale také trenéra Jindřicha Dejmala, který by snad zkoncentrovat k vrcholnýmu výkonům a k střílení golů i stoletou chromou babičku.

Dejmal předtím podobným způsobem vytáhl nahoru Třeboň, Karlovy Vary a také Cheb. Tím však, zdá se, jeho trenérské schopnosti končí a vše další je závislé jen a jen na penězích. V ČFL se po Dejmalovi udržely jen karlovarští Buldoci. Třeboň sice finanční problémy ustála, ale za cenu prodeje většiny hráčů, zrušení všech mládežnických mužstev a následného mnohaletého potácení v divizi. Cheb si netroufl ani na divizi, raději zakotvil až v krajském přeboru.

"...nebylo možno jinak, musela sportovní vize ustoupit realitě," říká ve své zprávě prezident FK Union Cheb dr.Petr Němec, "divizní soutěž je podstatně nákladnější a klub má v současné době závazky vůči hráčům i jiným subjektům, které chce do konce srpna vyrovnat. Nebylo by řešením, vytvářet závazky nové, když není jistota finančního zajištění chodu klubu. Pokud by Cheb postavil silné mužstvo, dostal by se opět do finančních potíží a i kdyby je překonal, nemělo by smysl hrát o postup, když pro ČFL v Chebu podmínky nejsou. Se slabým kádrem by hrál v této soutěži podřadnou roli rozdávače bodů."

Jak se i ve sportu časy mění, jednou jsi nahoře, jednou dole. Místo po následnících kdysi úspěšné prvoligové "Hvězdy", jak v Chebu byla nazývaná vojenská Rudá hvězda, později civilní Union,zaujal FC Písek, který ještě v loňském roce hrál krajský přebor. Bude jistě zajímavé v Písku sledovat třetiligové boje (soutěž s dobrou úrovní za málo peněz), městě vždy ekonomicky a divácky mnohem slabším než je Cheb. Slušné výsledky FC Písek v divizi (4.místo) prakticky zajišťoval jediný hráč: Jan Zušťák. (na snímku přihlíží vlevo) Písecký klub má určité peníze, má určitý elán, má určité posily...Bude to stačit?(Autor: R.Fischer)

Žádné komentáře:

Okomentovat