Google

sobota 12. července 2008

Italové, Romové a otisky prstů?

Ve čtvrtek 10.července 2008 do italské vlády přišel ministr obrany Ignazio La Russa s návrhem všem obyvatelům Itálie odebrat otisky prstů.

V českých zemích je stále mnoho lidí, kteří pamatují na poválečné období, kdy otisky palců musely být v občanských průkazech. Byla to více módní než praktická záležitost, i když za určitých okolností to mohlo posloužit identifikaci některých osob. Koncem padesátých let už otisky prstů nebyly nutné.

V Itálii se jedná o zcela jiný důvod, o reakci na mezinárodní kritiku rasové diskriminace, za kterou je vydáváno nařízení o odběru otisků prstů příslučníkům romských komunit. Romové jsou označováni za původce vysoké kriminality především na perifériích Říma, Milána a Neapole. Otisky prstů měly napomoci při sčítání lidí v romských osadách.

Ještě se nenašli dva lidé, kteří by měli stejné otisky prstů. I v minulosti sice byla daktyloskopie vydávaná za základ kriminalistiky, ale lidí, kteří dokázali otisky bezpečně identifikovat, u bezpečnosti bývalo poskrovnu. Dnes je situace jiná, technika pokročila, byly vyvinuty přístroje, které si se čtením otisků dobře poradí.

Žádné komentáře:

Okomentovat