Google

středa 23. července 2008

EK zasáhla do "školního mléka".

Evropská komise změnila pravidla podpory programu tzv. „školního mléka“. Program proto bude pokračovat i v následujících letech. Podle předpokladů podpora potrvá nejméně do roku 2013.

Z nařízení Komise vyplývá, že podpora programu „školní mléko“ bude od srpna letošního roku nároková. Ministerstvo zemědělství (MZe) proto program v České republice neukončí. Zastavena ale bude národní podpora projektu.

Dotace „školního mléka“ byla až dosud dvousložková. Část nákladů projektu hradila Evropská unie, další část tvořila národní podpora.

Podle nového nařízení bude Evropská unie i nadále dotovat program prostřednictvím svých podpor ve výši 15, resp. 8 procent ceny v návaznosti na druh výrobku. Ty bude i v následujících letech MZe administrovat prostřednictvím Státního zemědělského a intervenčního fondu (SZIF).

Podnětem k ukončení národní podpory školního mléka je především hledání úspor v rozpočtu MZe. Důvodem jsou škrty ve státním rozpočtu pro resort zemědělství, ministerstvo musí ušetřit takřka 5 miliard korun. Zrušení národní podpory předpokládá roční finanční úsporu ve výši zhruba 60 milionů korun.(Zdroj: MZe ČR,22.7.2008)

Žádné komentáře:

Okomentovat