Google

pátek 18. července 2008

Kanada bude ropnou velmocí.

Zdá se to neuvěřitelné, ale Kanada, země, která se pyšní nedotknutelnou přírodou, v níž je mnohokrát větší pravděpodobnost potkat medvěda než člověka, má jedny z největších zásob ropy na světě.

Jedná se o netradiční ropné zdroje, o ropné písky, což jsou směsi jílu, písku a vysoce koncentrovaných ropných látek. Doposud se ropné společnosti o tuto ropu nezajímaly, ale ceny ropy, které vystoupaly k sto padesáti dolarům za barel, je vyburcovaly k rozšíření těžby v kanadských nalezištích. Ty jsou především v provincii Alberta.

V současnosti se tam těží 1,3 milionu barelu denně. Do budoucnosti se počítá s těžbou až 5 milionů barelu, což je dvakrát tolik, kolik těží Kuvajt. Těžba ropy přilákala do oblasti novodobé zlatokopy, kteří zde vydělávají ohromné částky peněz (největší mzdy v Kanadě), a z malých obcí se stávají novodobá Eldoráda.

Proti těžbě této ropy mají výhrady ekologové, tvrdí, že se jedná o nejšpinavější druh ropy na světě. Zpracování ropných písků zatěžuje ovzduší nadprůměrným množstvím skleníkových plynů, přičemž je navíc znečištěno třikrát víc vody, než se získá ropy. Nastává zde problém pro kanadskou vládu, která se kjótským protokolem zavázala snižovat emise. Rozšiřováním těžby ropy z písku však se budou emise zvyšovat.

Zatím jde většina kanadské ropy do Spojených států, ale velký zájem má Čína, jejíž požadavky na ropu stále stoupají. V současnosti byla zahájena stavba ropovodu na západní kanadské pobřeží, což je výhodné právě pro Čínu.

Žádné komentáře:

Okomentovat