Google

pátek 25. července 2008

Nadále bude nedostatek krmného obilí.

Situace na světovém trhu s krmnými obilovinami a krmnou kukuřicí zůstává napjatá. Poptávka pravděpodobně v sezóně 2008/09 převýší nabídku, což v důsledku způsobí další pokles světových zásob.

Příčinou nárůstu poptávky je stoupající potřeba kukuřice amerického etanolového průmyslu, který podle odhadů IGC v průběhu tohoto hospodářského roku přesáhne hranici 100 milionů tun.

V sezóně 2008/09 by měli farmáři v USA sklidit podstatně méně kukuřice, protože došlo k omezení celkové výměry osevních ploch této plodiny. Kromě toho došlo k poklesu prognózovaného množství sklizené kukuřice vlivem povodní na středovýchodě USA.

Výpadek v produkci Spojených států nebude možné vyrovnat vyšší sklizní na jižní polokouli a v Evropě, takže se očekává pokles světové produkce kukuřice v hodnotě okolo 15 milionů tun.

U krmného ječmene a sorga je možné počítat s vyšší sklizní, ale nárůst produkce těchto krmných plodin nemůže vyrovnat v žádném případě světovou bilanci krmných obilovin a kukuřice. Světové zásoby by tak mohly dosáhnout nového minima.(Zdroj:AgronavigatorUZPI,24.7.2008)

1 komentář:

  1. Bis dato ist dieser Sommer komplett verregnet. Hat jemand Langzeitprognosen ob das Wetter im August noch Sonnenschein verspricht oder bleibt es so regnerisch?

    OdpovědětVymazat