Google

pondělí 14. července 2008

Němci zaplatí penále.

Němečtí chovatelé dojnic překročili podle předběžných údajů Hlavního celního úřadu národní mléčnou kvótu pro období 2007/08 o 370 000 tun mléka, což odpovídá 1,3 % garantovaného množství. Proto musejí do Bruselu odvést penalizační poplatky ve výši 103 milionů EUR.

K překročení kvóty došlo zejména díky zvýšeným dodávkám mléka v prvním čtvrtletí letošního roku, tedy v průběhu posledních měsíců kvótového období. Očividně se na vzniku této situaci podílely vysoké ceny mléka a očekávání jen nepatrného překročení mléčné kvóty (v letním a podzimním období výroba mléka výrazně poklesla i přesto, že 1.4. 2007 došlo k navýšený národní kvóty o 0,5 %).

Kromě prosince 2007 nebyly vykázány žádné významné nadkontingentní dodávky mléka. Vlivem agrární reformy došlo k poklesu intervenčních cen za současného snižování penalizace producentů za překročení kvóty. Při současné ceně mléka ve výši 27,83 centů za kilogram je plný penalizační poplatek poprvé nižší než průměrná výkupní cena mléka v uplynulém kalendářním roce.

Pro období 2008/09 se nepočítá s překročením národní kvóty. V dubnu podle statistického šetření ZMP produkce mléka sotva dosáhla úrovně loňského roku. V květnu podle prvních odhadů bylo dodáno do mlékáren o 6 % mléka méně v porovnání se stejným obdobím loňského roku.

Žádné komentáře:

Okomentovat