Google

pondělí 14. července 2008

Rekordní sklizeň pšenice.

Ve sklizňovém období 2008/09 se na celém světě očekává rekordní sklizeň pšenice. Americké ministerstvo zemědělství, které zveřejnilo tuto zprávu, předpokládá produkci pšenice ve výši 663 milionů tun, což je o 52 milionů tun více než bylo sklizeno v minulé sezóně.

Poprvé od sklizňového období 2004/05 bude globální produkce moci překročit spotřebu pšenice, umožňuje to pokles zásob v uplynulém roce. Příznivá prognóza z minulého měsíce má u pšenice vést k snížení její ceny ( Pozn.: Jiného názoru je prezident AK ČR Jan Veleba, ten nadále předpovídá současné vysoké ceny.).

Vysoká sklizeň v sezóně 2008/09 určitě způsobí problémy všem státům, které pšenici exportují. Výjimkou bude Argentina, kde se očekává nižší úroda než v sklizňovém roce 2007/08. Prognóza vysoké sklizně se bude týkat především USA, Australie a Evropské unie.

V Evropské unii se očekává vysoká úroda pšenice nejen u největších pěstitelů, jakými jsou Francie a Německo, ale také v Maďarsku, Rumunsku a Bulharsku má být vyšší úroda než před rokem. Do prognóz není zahrnuta úroda v Rusku a na Ukrajině, přičemž tyto země mohou světovou sklizeň pšenice také silně ovlivnit.

Žádné komentáře:

Okomentovat