Google

čtvrtek 28. srpna 2008

Husák zaslouží úctu?

Slovenský premiér se zřejmě nechce vzdát osobností, kladných i záporných. Za rok se na Slovensku bude platit pouze eurem, Slovenská republika bude patřit k rodině států, které mají společnou měnu. Bude Slovensko také rovnoprávným členem EU v přístupu k minulosti. Bude schopno odsoudit minulost fašistickou, jako ji odsoudilo Německo a další státy, i komunistickou?

Zříci se totalitní minulosti je pro mnoho Slováků stejně obtížné jako pro mnoho Čechů. Slovensko ale má navíc proti ČR tu nevýhodu, že myšlení velké části obyvatelstva bylo a je silně ovlivňováno zvláštní ukřivděností, svérázným nacionalizmem, který byl střídavě pěstován jako skrytý odpor proti Maďarům i proti Čechům. Jedním z vlivných nacionalistů byl také ambiciozní komunistický funkcionář Gustáv Husák, poslední komunistický prezident ČSSR.

S Husákovým jménem si včera pohrál slovenský premiér Robert Fico, když na bratislavském náměstí SNP vyzval Slováky k větší úctě k Husákovi a dalším osobnostem, které se zasloužili o moderní dějiny Slovenska. Gustáv Husák patřil podle Fica k předním vůdcům Slovenského povstání, za což prý později byl Antonínem Novotným odsouzem k dlouhodobému žaláři.

Tady si slovenský premiér Fico dějiny trochu upravil. Novotný sice byl znám tím, že odmítal různé slovenské požadavky, ale v roce 1951, kdy byl Husák odsouzen, Novotného osobní vliv na politické procesy byl ještě zanedbatelný. V té době v Československu měli největší moc sovětští poradci a Státní bezpečnost, po nich Gottwald a Zápotocký. Navíc podle vyprávění spoluvězňů Husák byl prominentním vězněm.

Ať jsou Husákovy zásluhy v SNP jakkoli velké, za zradu demokratických změn a kolaborantství v roce 1968 a za hlavní podíl na dalším dvacetiletém zakonzervování komunistické totality v Československu, která ve svých důsledcích byla daleko horší, než byla totalita padesátých let, si Husák jako fanatický komunista a Brežněvova loutka žádnou úctu nezaslouží. (Autor: Jiří Krž,27.8.2008)

Žádné komentáře:

Okomentovat