Google

sobota 30. srpna 2008

Předvolební boj a dráha.

Jak se v Rakousku blíží předčasné parlamentní volby, tak mezi stranami dochází k novým a novým šarvátkám. Do předvolebního mlýna se dostal i problém Dráhy Františka Josefa, vedoucí z Vídně do Gmündu. Některé spoje pokračují do Českých Budějovic, některé rychlíky až do Plzně.



Rakouský ministr dopravy Werner Faymann, jinak předseda Socialistické strany Rakouska (SPÖ), reagoval na diskusi, kterou minulý týden vyvolala jeho odpověď poslankyni Bettině Hradecsni (Strana zelených). Upozornil na to, že jeho odpověď (do roku 2012 se na Dráze FJ nic dělat nebude) byla medii zkreslena, a proto vyvolala nepřiměřené reakce veřejnosti.

Pro Faymanna je prioritou výstavba všech železničních tratí, o čem prý svědčí rámcový plán ministerstva. V nejbližší době bude tlačit na dokončení vysokorychlostní Západní dráhy, ze které budou profitovat i lidé z Gmündu. Záleží však na zemské vládě, jestli na dostavbu dráhy uvolní peníze.

Faymanna se zastal poslanec Rudolf Parnigoni (SPÖ), který tisk obvinil ze lži, chování poslankyně Hradecsni označil za předvolební teátr a stávajícího koaličního partnera Rakouskou lidovou stranu (ÖVP), ale i Stranu zelených, obvinil z toho, že se snaží vytloukat levný volební kapitál, když zkreslily ministrovu odpověď po napojení Dráhy FJ na Západní dráhu bude spojení Gmündu s Vídní (asi 200 km) kratší než 1 hodinu a 40 minut.

Parnigoni obhajoval ministrovy plány, podle nichž po napojení Dráhy FJ z Gmündu na vysokorychlostní Západní dráhu bude její zásluhou dosaženo i rychlého spojení Vídně s Prahou. Poslanec neopomněl kritizovat starosty obcí, že chtějí rychlé spojení s Vídní po Dráze FJ, přičemž požadují, aby vlaky zastavovaly v každé malé vesnici, jichž je na trati hodně. Pokud budou chtít, aby tam vlak jezdil a zastavoval, musejí se společně se zemskou vládou na modernizaci a provozu tratě podílet finančně. Bez jejich podpory se nic zlepšovat nebude. Především země Dolní Rakousy by prý měla mít zájem financovat úpravy tratí.

"Moje angažovanost v otázce dráhy Františka Josefa není předvolební show," ozvala se poslankyně Hradecsni, "je to nesmyslné obvinění, vždyť dotaz jsem ministrovi předala v březnu, tedy v době, kdy se ještě o předčasných volbách nevědělo. Mým záměrem není nic jiného než Dráhu Františka Josefa vytáhnout z úpadku, aby železniční trať z Vídně do Waldviertlu dobře fungovala ."

Žádné komentáře:

Okomentovat