
Nejvíce optimizmu mají výrobci sýrů, jichž 22 procent myslí, že se ve volném trhu prosadí. V přežití věří i dvacet procent producentů mléka. Minimálně šancí na přežití vidí výrobci ovoce (4,5 procenta) a zeleniny (3,5 procenta).
Jako důvody obav z nekorukenceschopnosti na volném trhu uvádějí švýcarští sedláci nízké odměny za práci (65 procent), vysoké výrobní náklady (61 procent) a přísné předpisy na chov a ochranu zvířat.
Švýcarští zemědělci vidí také problém v tom, že jsou v Evropě osamoceni, že jejich nejlepší výrobky EU lehce z trhu vytlačí a lehce nahradí. Předpokládají, že cenové nůžky se ještě více rozevřou. Vyrábět při stávajících předpisech a za nepatrného zisku, to nemůže nikdo vydržet.
Žádné komentáře:
Okomentovat