Google

pátek 8. srpna 2008

Porážení zvířat? Jen na jatkách!

Byrokrati netrápí jen české zemědělce, svědčí o tom občasné nářky rakouských sedláků. Zděšení vyvolaly problémy jednoho sedláka nedaleko Vídně.


(Ilustrační snímek: Porážení skotu v holešovických jatkách - kol.1930)

Protože v obci, kde žije okolo jednoho tisíce obyvatel, nebyl žádný řezník, před patnácti lety začal tento sedlák sám porážet zvířata a ze dvora maso prodávat místnímu obyvatelstvu. Neměl problémy s odbytem, protože v místě polovinu obyvatel tvoří penzisti bez dopravních prostředků, kteří nemůžou cestovat do města, rovněž je tam mnoho chalupářů z Vídně, kteří zase byli nadšeni kvalitou masa i nižší cenou. Jednalo se hlavně o prodej vepřového masa. Aby mohl tuto činnost vykonávat, musel tehdy investovat do zařízení asi jeden milion šilinků.

Sedlákovy malé jatky byly samozřejmě pod kontrolou veterinářů, kteří nikdy nezjistili závady. Až letos zasáhl zákon, podle kterého prasata mohou být porážena pouze na velkých jatkách. V tomto případě to znamená jezdit s každým prasetem na jatka vzdálená 55 km.

Když bude sedlák chtít v prodeji masa pokračovat, spotřebuje při dopravě na jatky spoustu pohonných hmot a spoustu času. Rakouští úředníci zdůvodňují toto nařízení požadavkem EU. Mezi zemědělci se ozvaly hlasy, že nesmyslná byrokracie rozkvetla po rozšíření unie o východoevropské země, s nimiž do Bruselu přišlo socialistické centrální plánování, které podporuje velké koncerny, ale drobné živnostníky ruinuje.

Žádné komentáře:

Okomentovat