Google

pondělí 29. září 2008

Euforie rakouských populistů.

Včera proběhly v Rakousku mimořádné parlamentní volby, při nichž současné koaliční strany, socialisté a lidovci, podle předběžných odhadů utrpěly nepříjemné ztráty. Ztráty jsou o to větší, že populistické nacionalistické strany, FPÖ a BZÖ, oproti minulým volbám v roce 2006 získaly téměř dvojnásobné množství hlasů - dohromady 29 procent.

Nejvíce hlasů si přesto udržela sociální demokracie, vedená novým lídrem ministrem dopravy Wernerem Faymannem, která získala 29,7 procent. Její nejvážnější soupeř lidová strana dostal 25,6 rocenta hlasů. Pro obě strany je to nejhorší volební výsledek v celé jejich historii.

Odhaduje se, že BZÖ vedená korutanským hejtmanem Jörgem Heiderem získala 11 procent hlasů a jeho bývalá strana FPÖ 18 procent hlasů. Spokojenost se nepředpokládá ve straně zelených, která má asi 9,8 procent hlasů. Ostatní strany jsou pod hranicí volitelnosti, která v Rakousku je 4 procenta.

Celkem se voleb zúčastnilo 4,526.798 voličů ze 6,332.921 zapsaných voličů, což je učast 71,48 procent. Tak vysoká účast, jedna z nevyšších v Evropě, svědčí o tom, že Rakušanům není politika lhostejná.

Volební výsledky se liší podle jednotlivých zemí. Jihočechům a Jihomoravům blízcí Dolnorakušané dali nejvíce hlasů (31,9 procent) Lidové straně Rakouska, socialistům 30,7 procenta hlasů, svobodným 18,5 procenta, haidrovcům 6,5 procenta a zeleným 7,7 procenta. Dolní Rakousy tedy bude zastupovat 11 lidovců, 10 socialistů, 6 svobodných, 2 zelení a 2 haidrovci.

V parlamentu budou mít největší zastoupení socialisté - 58 mandátů, lidovci 50 mandátů, svobodní 35 mandátů, BTÖ 21 mandátů a zelení 19 mandátů.

Sestavením vlády s největší pravděpodobností prezident Fischer pověří socialistu Faymanna, který nevyloučil opět velkou koalici s lidovci. S tím samozřejmě nesouhlasí obě nastupující populistické strany, jejichž představitelé prohlašují, že socialisti a lidovci nemají právo vládnout, musí být zbavení moci, což bude pro ně tím nejmenším trestem za to, jakým způsobem pouštěly do země cizince.

2 komentáře:

  1. Macášek, L. (2000): Kolektivizace v okresu Hlučín v letech 1949-1960. Diplomová práce, Slezská univerzita v Opavě, Filozoficko-přírodovědecká fakulta, Opava, 167 s. Dostupný na WWW: http://www.bolatice.cz/bolatice/czech/chanels.asp?sysID=24

    OdpovědětVymazat
  2. Akce Kulak
    http://www.narodni3.cz/cs/news/kulak.html

    OdpovědětVymazat