Google

sobota 27. září 2008

Z bioodpadů budou bioprodukty.

Ministerstvo životního prostředí ČR vydalo v září dlouho očekávanou vyhlášku ( č. 341/2008 Sb), která přikazuje jakými způsoby nakládat s bioodpadem.

Předpis uvádí seznam bioodpadů využitelných v různých zařízeních pro jejich zpracování, stanovuje technologické požadavky na kompostárny a bioplynové stanice a upravuje kvalitu výstupů z těchto zařízení včetně možnosti jejich dalšího použití.

Vyhláška stanovuje požadavky na zařízení pro zpracování bioodpadů podle kapacity a typu těchto zařízení a podle druhu zpracovávaných odpadů. V provozním řádu pro bioplynové stanice musí být například jednoznačná specifikace vstupů a předpokládaných výstupů, skladování vstupů, opatření k zamezení vzniku a záchytu emisí pachových látek.

Výstupy nakládání s bioodpadu se nově dělí do čtyř skupin podle způsobu jejich využití. Kromě využití jako hnojiva na zemědělské a lesnické půdě bude možno komposty či digestáty využít například na povrchu terénu u rekreačních a sportovních zařízeních, v městských parcích, při rekultivaci v průmyslových zónách nebo pro rekultivační vrstvy skládek.

Doposud údajně výsledné produkty často nesplňovaly limity nejvyšší kvality stanovené v prováděcím právním předpisu k zákonu o hnojivech, nemohly být použity na zemědělskou či lesní půdu a zůstaly tedy i nadále odpadem. Podle nové vyhlášky se i takové typy kompostů a digestátů mohou stát výrobky a být použity právě například pro terénní úpravy.

Žádné komentáře:

Okomentovat