Google

pondělí 22. září 2008

Zemědělství obětí rozpočtu.

"Jak zemědělci a potravináři mají zjištěno, rozpočet je sestaven tak, že resort zemědělství je nejvíce ořezaným resortem. Na příští rok má tedy úroveň jen 81 % ve vztahu k letošnímu roku, jiný resort má ale přidáno. Je to průmysl, který má 130 %, a 200 % má životní prostředí. Je to nejhorší rozpočet po vstupu do Evropské unie,“ řekl během jednání krizového štábu Miroslav Jirovský, předseda Zemědělského svazu.

Píše o tom ve svém úvodníku i prezident Agrární komory ČR Jan Veleba:
V Poznani skončilo zasedání agrárních komor Visegrádské čtyřky, kde jsme se dozvěděli mnoho zajímavých informací. Mimo jiné i tu, že ostatní země, tedy Polsko, Slovensko i Maďarsko budou mít v rozpočtu 2009 plnýmé možnýmé přímýmé platby, tedy 90 procent.

V minulém úvodníku jsem napsal, že krizový štáb agrární komory, který byl jako reakce na návrh zemědělské kapitoly státního rozpočtu 2009 ustaven představenstvem komory nebude tentokrát pro okrasu. Tato slova se bohužel velmi rychle naplnila. Jednání s ministrem financí nepřinesla žádný pokrok. Realita nejhoršího rozpočtu od vstupu do EU je stručně vzato je následující – platby TOP-UP mínus 2,79 mld. Kč a vyjma osy II. nula do Programu rozvoje venkova! U TOP-UP máme propočítané dopady na jednotlivé okresy. Tak tedy pro ilustraci několik příkladů. Zemědělská agentura Plzeň mínus 110 mil. Kč, ZA České Budějovice mínus 102 mil. Kč, ZA Svitavy mínus 78 mil. Kč, ZA Žďár n.S. mínus 92 mil. Kč atd.

Rozhodnutí krizového štábu, který zasedal po 16.9.2008 po jednání s ministrem financí je tedy logické. Připravit na počátek října razantní celostátní akci včetně hlavního města Prahy. Nemáme jinou volbu a já žádám všechny naše členské organizace, aby se k této skutečnosti postavily čelem. Ing. Jan Veleba(Zdroj: APIC,20.9.2008)

Žádné komentáře:

Okomentovat