Google

pátek 10. října 2008

Karlovy Vary chtějí do Ruska.

Nejedná se (zatím) o touhu být částí Ruska, ale o účast karlovarských hokejistů v ruské hokejové lize. Ruská Kontinentální hokejová liga jako pravděpodobně nejbohatší sportovní soutěž na světě láká kdekoho.

O západočeském lázeňském městě je známo, že je v něm možné téměř na každém kroku setkat se se stopami po pobytu Rusů. Město si oblíbili už za cara Petra Velikého v 18.století a snad jen mimo období německého záboru Sudet v letech 1938 až 1945 zde nebyli. Po válce začali intenzivně Karlovy Vary dobývat (za pomoci Rudé armády) hned v roce 1945.

Postupem času sice se Rusové zřekli držení ukořistěných lázeňských hotelů, nikoli bydlení v nich. Houfy ruských úderníků a kolchozníků pravidelně karlovarské prodejny bot a textilu braly útokem. Po pádu Sovětského svazu a komunizmu se v Karlových Varech ruská klientela rychle změnila, místo černých obleků a zmačkaných laminátových kabátů se vyrojily drahé kožichy a zlaté řetězy na krku.

V Kontinentální hokejové lize, což je následnice Ruské superligy, je nyní 24 týmů, 20 ruských, zbytek z Běloruska, Lotyšska a Kazachstánu. V příštím roce se počítá s rozšířením soutěže o bohaté kluby ze Švédska, Finska a Německa. O účasti uvažují i některé české týmy, mezi prvními se ozývají Karlovy Vary.

Problémem pro české kluby jsou peníze. Podmínkou účasti je roční rozpočet minimálně 15 milionů dolarů (260 milionů Kč), což je zatím v českých poměrech velkým snem (ruské kluby mají rozpočet čtyřnásobný). Karlovarský manažer Vacek však předpokládá přízeň sponzorů a v případě, že se mu podaří uvedenou částku zajistit, chce se ruské soutěže zúčastnit.

Podle Vacka by Karlovy Vary v ruské soutěži nereprezentoval tým, který hraje českou Extraligu LH, ale druhý tým, který by byl sestaven z hráčů posbíraných v celé Evropě. Vacek předpokládá, že po několika letech by Karlovy Vary, které mají jednu z nejmodernějších hokejových arén, mezinárodní letiště a silné ruské divácké zázemí, mohly v ruské KHL hrát velkou roli.

Žádné komentáře:

Okomentovat