Google

pondělí 20. října 2008

Kdo má nejsilnější volební hlas?

Minulé krajské volby skončily velkým vítězstvím ODS. Uplynuly čtyři roky a situace se změnila, přišlo drtivé vítězství sociálních demokratů. Jak je to možné? Vyměnili se voliči? Nepatrně.

K volbách pravidelně chodí jen jedna skupina lidí, tvořící asi 30 procent voličů. Ti mají své strany, kterým zůstávají věrni, přebíhají jen nepatrně. Podle nich by se volební výsledky neměnily jako májové počasí.

Je tady však druhá menší skupina voličů, která však podle momentální nálady rozhoduje o tom, která strana se dostane na výsluní, kdo v zemi, kraji, obci bude vládnout. Znamená to tedy, že pouhých 3 - 6 procent obyvatel (těch nestálých a nezodpovědných voličů) rozhoduje o osudu 100 procent (10 milionů) lidí .

Velký podíl na měnící se atmosféře v zemi mají současná česká media, která však svou zhovadilou honbou za ziskem se snaží překonat zhovadilost medií poválečných a poúnorových. Ti samí redaktoři-čecháčci, kteří jeden den do nebes velebí paní Bohdalovou jako nej-nej herečku, druhý den klidně uveřejní její fotografie pořízené jakýmsi primitivem. Jeden den dělají z Paroubka kolotočového násilníka, druhý den ho vynesou do oblak.

V osmdesátých letech, před revolucí, se mluvilo o Polácích jako o pranárodě, který by prodal vlastní babičku - a hle; vypadá to, že někteří Češi už v tomto Poláky překonali. Za pofiderní sliby dají do ruky žezlo tomu, na koho ukážou media. Jednou je to modré snížení daní, podruhé odstranění vstupného do ordinací.

O budoucnosti všech českých obyvatel tedy prakticky rozhoduje každý šestnáctý člověk (6 procent). Rozhodl, jak rozhodl. Za zamyšlení ovšem stojí volební systém, který toto umožňuje.

Povinnost chodit k volbám by jistě výkyvům a krkolomným změnám ve vládě do jisté míry zabránila. Za 1. republiky bylo jeden čas možno za neúčast ve volbách voličovi udělit pokutu do výše 10.000 korun. V takovém případě by pádili do volební místnosti i ti největší kritici - co za komunistů jako první plnili volební místnosti. Odporuje to sice různým demokratickým zásadám, ale ti, co k volbám z jakési omezenosti nechodí, by nemohli říkat "já nic, já muzikant",
(M.Veselý,19.10.2008)

1 komentář:

  1. taky si myslím,že moc voličů na straně ČSSD není,aby se Paroubek musel naparovat

    OdpovědětVymazat