Google

středa 29. října 2008

Obavy východoslovenských zemědělců.

V zoufalé situaci jsou podniky zemědělské velkovýroby na Slovensku. Zásluhou letošní dobré úrody mají plné sklady obilí a nemohou se ho zbavit ani za ceny, které jsou hluboko pod hranicí rentability. Cena krmné pšenice je na východním Slovensku 2.500 Sk (2.000 Kč), přičemž náklady na výrobu jsou o 500 Sk (400 Kč) vyšší.

I přes vysokou produktivitu východoslovenských podniků(na 1 zaměstnance okolo 60 ha půdy) je ekonomická situace zemědělské velkovýroby kritická. Spekulace se zřejmě nevyplatila, v létě byla výkupní cena pšenice o 500 Sk vyšší, ale zemědělské velkopodniky využili vlastních skladů, a obilí neprodali. Od té doby cena obilí stále klesá.

Pokles výkupních cen zasahuje i živočišnou výrobu, například cena mléka klesla o několik korun. Podniky nemají peníze na mzdy. I když na Slovensku je vysoká nezaměstnanost, družstva nemohou sehnat ošetřovatele zvířat. Za minimální mzdu lidé pracovat nechtějí.

Z nízkých výkupních cen obilí těží slovenští spotřebitelé tím, že se na pultech neustále snižuje cena masa, především drůbežího. Výrobcům krmného obilí však kvůli nízkým výkupním cenám hrozí krach.

Zástupci Regionální a potravinářské komory v Košicích tvrdí, že na východě jsou nejnižší ceny obilí z celého Slovenska. Obrátili se kvůli tomu na slovenskou vládu, aby se jejich situací zabývala.

Slovenské ministerstvo zemědělství rolníky uklidňuje slibem, že Evropská komise připravila intervenční nákup kukuřice, jejíž výkupní se se tím značně zvýší.

Žádné komentáře:

Okomentovat