Google

čtvrtek 23. října 2008

Sliby, poplatky, hejtmani.

"
Poplatky udržíme," opakuje donekonečna premiér Topolánek. Pravděpodobně udrží, i když asi ne všude a trvale. Zatím se zdá, že se štěstí k němu vrátilo. S odřenými zády včera při hlasování prošel v PS státní rozpočet na rok 2009 i celá vláda.

Byl to zřejmě veledůležitý první krok k uvolnění ze sevření, manévru, kterým se v krajských volbách podařilo socialistům všechny překvapit. Druhým Topolánkovým úspěšným krokem, symbolickým, by mělo být zastavení postupu sociálních demokratů ve druhém kole senátních voleb. Je to velký otazník; zalekli se voliči drtivé převahy sociální demokracie a budou volit protikandidáty, nebo budou pokračovat v posilování Paroubkova sebevědomí?

Ve sněmovně Paroubek opět neuspěl, i když načasování 4. hlasování o důvěře vládě se jevilo jako majstrštyk. Paroubkovci se však drží dobytých krajských pozic. Chtějí splnit volební sliby.

Slibuje se snadno, plní se hůř. Zrušení poplatků v krajských nemocnicích nebude tak jednoduché, jak si Paroubek, Rath a další sociální demokraté představují. Narážejí na legislativu. Zaplacení poplatku a jeho okamžité proplacení přímo v nemocnici se jeví jako hodně amatérské řešení. Nedomyšlené byly také sliby o opětném znárodnění nemocnic, nepíšou se padesátá leta 20.století. Co se Paroubkvi může podařit je oddálení privatizace sociálních služeb.

Krajští hejtmani ještě zvoleni nejsou, ale sociálně-demokratičtí lídři mají zásluhou komunistů na krajských úřadech otevřené hlavní brány dokořán, větší či menší převahu v zastupitelstvech. Nebude to samozřejmě zadarmo - co se týče komunistů, kteří se třesou nejen na místa v radách, ale i v případné Paroubkově vládě.

Už dlouho se diskutuje o přímé volbě prezidenta. Nemělo by se více hovořit o přímé volbě krajských hejtmanů, kteří na rozdíl od pražského kladeče věnců zodpovídají za prosperitu určitých území a jeho obyvatel?

Jak by dopadly volby, kdyby o hejtmanech rozhodovaly preferenční hlasy voličů? Příklady ze tří krajů: V Moravskoslezském kraji by obhájil post Tošenovský (ODS), který dostal 25.650 preferenčních hlasů, hejtmanem však bude Palas (ČSSD) s 15.410 hlasy. V Jihomoravském kraji obdržel Juránek (KDU-ČSL) 34.174 hlasů, ale hejtmanem bude Hašek (ČSSD) s 19.239 hlasy. V Jihočeském kraji by měl hejtmanem být Zimola (ČSSD), který dostal pouhých 7.093 preferenčních hlasů, kdežto Zahradník (ODS) dostal 12.884 hlasů. (jiří Krž,22.10.2008)

Žádné komentáře:

Okomentovat