Google

sobota 25. října 2008

Švýcarské biopotraviny bezcelně do EU?

"Švýcarské zemědělství může na volném obchodu s Evropskou unií profitovat tak, jako budou profitovat švýcarští konzumenti." Tvrdí to představitelé švýcarské agrární společnosti IGSA.

V této organizaci jsou zástupci konzumentů, hoteliérů, potravinářského průmyslu a některé zemědělské organizace. Na rozdíl od Švýcarského rolnického svazu vidí v otevřené hranici velkou šanci pro odbyt zemědělských produktů.

Výhodné ceny potravin a nové trhy budou prý pro švýcarské zemědělce, kteří vždy vyráběli kvalitní potraviny, výhodou. Tvrdil to ve čtvrtek na tiskové konferenci v Bernu prezident IGAS Rudolf Strahm: "V Evropské unii žijí miliony zákazníků, pro které není důležitá cena potravin, ale jejich kvalita."

Strahm předpověděl jistotu při odbytu produkce, což si ovšem vyžádá větší péči o zdravotní nezávadnost výrobků, jak to v Evropské unii vyžadují předpisy na ochranu spotřebitelů, které jsou mnohem přísnější než ve Švýcarsku.

Pro organizace zastřešené IGAS jsou už vypracovaná pravidla, jak se mají chovat na domácím trhu. Zbývá už jen krok k bezcelní cestě švýcarských produktů do EU. "Základní podmínkou je dohoda s EU, potom můžeme něco podnikat" řekl Strahm.

Je to velká výzva pro organizaci biozemědělců Bio-Suisse, jejíž prezidentka Regina Fuhrerová se Strahnovými názory souhlasila. Řekla, že je vytvořena federální pracovní skupina, která kvůli volnému obchodu připravuje opatření o dvě stě padesáti bodech.

Paralelně s domácí přípravou vstupu na evropský trh probíhají jednání švýcarských zástupců s EU. Evropská komise měla určité podmínky, s nimiž už švýcarská vláda souhlasila. Další jednání mezi Bernem a Bruselem o volném obchodu se zemědělskými produkty pokračují. Určitým problémem jsou postoje Švýcarského rolnického svazu, který se k okamžitému volnému obchodu s EU staví nedůvěřivě a podává návrhy na jeho omezení.

Žádné komentáře:

Okomentovat