Google

pondělí 17. listopadu 2008

15.narozeniny Agrární komory.

Již patnáct let působí v České republice Agrární komora ČR. Své jubileum oslavila kongresem na výstavišti v Brně v důstojném prostředí Rotundy, kam se sjeli osobnosti nejen domácího, ale i zahraničního agrárního dění. Nechyběli ani představitelé vlády, politické scény, ale i z akademického světa.

Jan Veleba, současný prezident Agrární komory ČR, který již druhé funkční období (od roku 2005) zastupuje asi 108 tisíc zemědělců sdružených v komoře, vzpomenul v první řadě na nelehké dny samotného vzniku této organizace. Prvním prezidentem AK byl soukromý zemědělec Jiří Netík, po něm byl zvolen horlivý zastánce postsocialistické zemědělské velkovýroby Václav Hlaváček, v jehož stopách pokračuje i Jan Veleba.

Agrární komora ČR jako jediná v České republice zastupuje zemědělce a potravináře ze zákona a jejími členy jsou převážně velké zemědělské závody, manažeři potravinářských podniků a lidé ze zájmových organizací, jako jsou například včelaři, rybáři a lesníci. Drobní rolníci a živnostníci, když pochopili, že na chod Agrární komory nemají vliv, ani v ní nemají zastání, z velké části komoru opustili.

2 komentáře:

  1. Zemědělce zřejmě čekají těžké časy
    http://halonoviny.cz/index.php?id=70698

    OdpovědětVymazat
  2. Skutečnost je horší než AK uvádí, ale zemědělci přežili už leccos, a přežijí zase

    OdpovědětVymazat