Google

pátek 7. listopadu 2008

Gandalovič se zvýšením poplatků neuspěl.

Vládní návrh, který měl zdražit zápisy práv do katastru nemovitostí, ve sněmovně neprošel. V závěrečném čtení mu chyběly dva hlasy.

Proti byli sociální demokraté a k nim se se svým zamítavým postojem připojil i lidovec Ludvík Hovorka. Komunisté se zdrželi. Návrh počítal s tím, že poplatek zůstane na 500 korunách, ale platit se mělo za každou zapisovanou nemovitost. Například za rodinný domek s příslušenstvím by se platilo třeba 1000 nebo 1500 korun.

  Ministr zemědělství Petr Gandalovič ale doufá, že se podaří zákon schválit znovu. Nyní tedy platí dosavadní stav, kdy se platí 500 korun, řekl novinářům: "Tato částka se neměnila od roku 1994 a v České republice je tato částka nejmenší v celé Evropě, pokud jsme chtěli, aby katastr nemovitostí urychlil proces digitalizace, bylo potřebné, abychom pro to získali finanční prostředky a aby se na tom podíleli především ti, kteří o tyto vklady žádají,"

  Vládní řešení tak podle něj přenášelo větší díl finanční zátěže například na developery. "Myslím si, že je škoda, že někteří poslanci tento záměr pochopili zcela opačně a nepodpořili tento návrh zákona," dodal Gandalovič.

  Sněmovna naopak podpořila jinou novelu související s katastrem nemovitostí. Poslanci přijali návrh sněmovního zemědělského výboru, který navrhuje, aby návrhy na zápis do katastru bylo možné podávat elektronicky za pomoci elektronického podpisu. Novela kromě toho mění způsob zápisu vlastnických práv ke stavbám a řeší poskytování údajů z katastru. Jako vlastník nově zaevidované stavby se zapíše vlastník pozemku, na kterém je stavba postavena.

Žádné komentáře:

Okomentovat