Google

pondělí 10. listopadu 2008

Venkov na EU nedá dopustit.

Denně je možno v regionálních mediích číst a slyšet informace o tom, kolik peněz z Bruselu získaly kraje, obce, podnikatelé, vědecké instituce i společenské organizace. Přesto se - nebo právě proto - v ČR, zvláště v Praze, najdou protievropské síly, které se snaží zpochybnit sociální politiku EU. Strach z EU má Praha zřejmě velký, protože Evropa přehlíží národní vlády a hlavní města a klade důraz na regiony.

"Dobré je to, co je dobré pro Prahu, špatné je to, co není dobré pro Prahu." Nepsaná právní norma převzatá z nacistického arzenálu, pouze slovo "Němce" nahradilo slovo "Prahu", by v ČR měla být nadále zachovaná?

V čele europrotestantů stojí samozřejmě český prezident. Bohužel je velmi obtížné pro slušné české europoslance vysvětlovat ostatním evropským kolegům, že funkce českého prezidenta je jen formální, jeho jedovaté názory ostatní občané nesdílí, že zemi řídí vláda, která se k EU staví vstřícně. Ostatně jí nic jiného nezbývá, protože EU je v podstatě jednotná a malé východoevropské oportunisty je schopna kdykoli umlčet.

Hospodářská situace v České republice je velice rozdílná, tak rozdílná, že v podstatě vymazává širokou existenci tradičních politických stran a vytváří černo-bílé nepolitické spektrum. Na jedné straně prudce bohatnoucí a rozvíjející se Praha (představovaná ODS), která se nehodlá vzdát tvrdého pragocentrizmu, na druhé stagnující zbytek republiky (představovaný ČSSD) včetně doposud rychle chudnoucího venkova, který postupně poznává,že EU může dalšímu úpadku českého venkova zabránit.

Nůžky mezi Prahou a zbytkem ČR se nadále rozevírají. Přispěly k tomu letošní krajské a senátní volby, po nichž se začala štěpit i vládnoucí ODS. Topolánkovu "venkovskou" proevropskou politiku nemůže přes srdce přenést především pražský primátor Bém. Společně s prezidentem Klausem, europoslancem (více komikem v EP) Zahradilem a zhrzeným bývalým středočeským hejtmanem Bendlem v ODS vytvořili protitopolánkovské kované pražské křídlo, které všemi prostředky chce zabránit podpisu "Lisabonské smlouvy" a udržení neomezené moci (bruselských peněz) v Praze a ovládat zbytek země.

Jak z českých krajských organizací ODS zaznívají předběžné signály, nezdá se, že by puč pražské "bandy čtyř" lehce prošel. V každém případě protievropské a protivenkovské aktivity těchto vítečníků, s chorobnou touhou po moci a přehlížením zájmů venkova, pod rouškou konzervatizmu, nahrávají levici, včetně komunistů, která bez vlastního přičinění na českém venkově získává hlasy. (jiří Krž,9.11.2008)

Žádné komentáře:

Okomentovat