Google

sobota 22. listopadu 2008

Likvidace zadlužených zemědělských družstev.

Letošní celosvětová nadúroda a katastrofální propad cen obilí způsobují nejednomu zemědělskému závodu velké starosti. Zdá se, že se situací se mnohem hůře než malorolníci vyrovnává zemědělská velkovýroba. V českých krajích se zatím o likvidaci družstev nehovoří, přicházejí však zprávy ze Slovenska, kde se zadlužená družstva stávají snadnou kořistí věřitelů, hlavně firem distribuujících chemické přípravky.

Při 19. výročí listopadu 1989 není možné nevzpomenout na poslední československý sjezd sjezd JZD a JRD, který se tehdy konal na začátku prosince. Byli to právě slovenští předsedové JRD, kteří odmítali jakékoli omezování socialistické velkovýroby. Družstva se jim, stejně jako většině českým předsedům (ti politicky neočistitelní měli svoje "čisté" nástupce) podařilo zachovat a jakoby přetransformovat na obchodní společnosti. Jak se zdá, po dvou desetiletích, ani s tím dlouho nevydrží.

Ještě v roce 2001 se slovenští velkozemědělci chlubili, jak se jim podařila transformace, včetně vyřešení majetkových vztahů, a vyrovnání s novými hospodářskými podmínkami. Dnes se většina slovenskýchdružstev potýká s finančními problémy. Naděje na obrat k lepšímu je jen malá. Sklady jsou plné neprodejného obilí, které je nutné nákladně zaplynovávat, aby se neznehodnotilo.

„V sklade máme obilie a kukuricu za 10 miliónov korún. V týchto dňoch sa objavujú kupci z Poľska, ktorí núkajú 2 800 Sk (2 300 Kč) za tonu. Máme len veľmi malú nádej, že sa nám podarí obilie speňažiť," říká jeden z předsedů v okrese Vranov nad Topĺou.

Beznadějnou situaci slovenských zemědělců znásobují ještě ceny mléka, za které už dostávají méně než 7 Sk (6 Kč). Předsedové družstev obviňují vládu z nezájmu o řešení jejich situace, především ministerstvo zemědělství, které je prý už několik let nefunkční. Navíc zvýhodňuje zahraniční společnosti. Za tragedii zemědělci také označují nový slovenský silniční zákon, podle něhož zemědělské stroje nesmějí jezdit po většině silnic. (zdroj:Rolnické noviny,21.11.2008)

Žádné komentáře:

Okomentovat