Google

úterý 25. listopadu 2008

Stávka producentů mléka ve Francii.

Včera se v některých západoevropských mediích objevily kusé zprávy, že v jižní Francii asi 1000 producentů mléka zahájilo stávku. Zemědělci zastavili dodávky mléka do mlékáren. Zároveň je blokují, aby se tam nedostalo mléko od jiných výrobců.

Na stávku francouzských výrobců mléka, jejímž cílem je dosáhnout zvýšení nákupní ceny mléka a neomezování mléčných kvót, nemá jasný názor EMB (Evropský svaz výrobců mléka). Stávkující jihofrancouzští zemědělci počítají, že se ke stávce připojí zemědělci na severozápadu Francie. Očekává se připojení sedláků v Bretani. Rovněž některé mimofrancouzskéí zemědělské svazy, spojené v EMB, uvažují o stávce. Přáním producentů mléka je nákupní cena mléka minimálně 40 centů (10 Kč)
FOTO1
FOTO2
FOTO3
Mimo blokád mlékáren budou zemědělci demonstrovat před supermarkety a spotřebitele budou seznamovat se svými problémy. Zároveň budou představitelé francouzských mlékařských svazů jednat s francouzskými politiky a představiteli podnikatelů působících v potravinářství a obchodu. Stávka producentů mléka má silnou podporu jak ostatních zemědělců, tak velké části spotřebitelské veřejnosti.

Žádné komentáře:

Okomentovat