Google

pátek 12. prosince 2008

Kde asi skončil zlatý poklad z roku 1968 ?

Když Alexander Dubček v roce 1968 československé obyvatelstvo vyzýval k utahování opasků, že ekonomika státu je na tom dost špatně, našel se kdosi, kdo kvůli posílení české koruny vyhlásil sbírku peněz, zlata a zlatých předmětů.

V úžasné euforii Pražského jara byli lidé kvůli návratu Československa mezi vyspělé státy ochotni vzdát se čehokoli. V krátké době mimo 273 milionů korun, vybraných v hotovosti, věnovali státu velké množství úlomků zlata a zlatých předmětů. Zlato i peníze byly jako státní poklad uloženy v trezorech Státní banky. Dnešním pohledem se to jako příliš velká částka nejeví, je však nutno brát v úvahu, ze tehdy se platy pohybovaly okolo 1.500 korun. Navíc v důsledku znárodnění a kolektivizace lidé nesměli mít majetek a nemovitosti, neměli ani úspory - stále doléhaly následky okradení při měnové reformě v roce 1953.

Vstup cizích vojsk zmařil všechny naděje na svobodu země, sbírka se minula účinkem. Normalizátoři, hlavně ti slovenští, na sbírku ovšem nepomněli, a tak v roce 1972 se politici o ni částečně podělili a poklad převedli do státních rozpočtů. ČSR dostala 165 milionů, SSR 83 milionů. Zůstalo nerozdělených ještě 71 milionů korun. Ty byly v roce 1978 převedeny do státních aktiv a rozrůstaly se o úroky, které v roce 1990 měly dosáhnout 30 milionů korun.

Potom přišla privatizace bank. Proto by možná bylo zajímavé dozvědět se, co se s fondem stalo, kolik by po znehodnocování koruny inflaci mělo na něm být. Částka ve fondu by jistě byla zcela bezvýznamná proti částkám, o které při zhasnutí světla stát přišel. Není snad veřejným tajemstvím, že proti některým zbohatlíkům té doby je Franta Procházka chudým kapsářem?

Žádné komentáře:

Okomentovat