Google

pondělí 15. prosince 2008

Národní zájmy nebo Schwejkiada.

Je známo, že Václav Klaus jako velký odpůrce solidární Evropské unie používá k získání podpory v řadách českého obyvatelstva výrazy silně nacionalistické.



Daří se mu se střídavými úspěchy, přestože zneužívání národního cítění obyvatelstva je tou nejjednodušší a nejodpornější politickou propagandou, také nejrychlejší a nejúspěšnější. Příkladem je nejen Hitlerova cesta k moci, i u nás se v minulosti z nacionalizmu dalo politicky hodně vytěžit (Klofáč, Hlinka, Henlein, Beneš, Sládek). Snaží se o to i Klaus, ale výsledky jsou chabé, spíše opačné. Nejedná se o nic jiného než o jistý druh pokrytectví.

Klaus vedl a vede proti Západu tak tuhý boj, že dosahuje něčeho úplně jiného, než by se od zastánce národních zájmů dalo očekávat: Pod jeho moudrým národoveckým vedením se do rukou Západu dostaly nejen banky, pojišťovny a všechny noviny, ale i nejdůležitější průmyslové podniky. České automobilky dostali Němci a Korejci, pivovary dokonce Jihoafričané. Nejlukrativnější české podniky zřejmě podle Klause nebyly ty nejdůležitější "národní zájmy." A to ještě nedošlo na Budvar, ČEZ, Ruzyňské letiště, České dráhy a Českou poštu.

Bez ohledu na Klausovy disidentské zásluhy nás svět pohltil pohltil, i když si to neuvědomujeme. Kdyby člověk z osmdesátých let neprožil uplynulá dvě desetiletí a dnes přišel do kteréhokoli krajského, ale i jiného, města a rozhlédl se po nápisech na obchodech a na nevkusné Santa Clause uvnitř, silně by asi zapochyboval, jestli je v zemi české.

Klausovo ohánění irským referendem je zřejmě předzvěstí toho, že sám sobě chce nafackovat - pokud to už neučinil. Pro vytrvalého odpůrce jakéhokoli českého referenda náhle je jedno záhadné irské referendum svaté. U politika, který v ČR prosazuje právo silnějšího v politice i ekonomice, ale v EU právo silnějšího odmítá, se samozřejmě dají očekávat i jiné projevy schizofrenie.

Evropané, politici i prostí lidé, s hrůzou očekávají, co jim přinese české předsednictví EU, okořeněné hospodářskou krizí. Media chování "české chytré horákyně", která chce být Evropankou a přitom nechce, označují jako Schwejkiádu.

Situace EU je možná mnohem vážnější, než novináři uvádějí. Jak USA tak Rusko zavětřili rozdělování EU, proto s předstihem budují sféry vlivu. Na České republice je, jestli přispěje k udržení EU, zatne zuby a tak jako ostatní se smíří s evropským tržním socializmem, francouzskou arogancí a německou tupostí, nebo vyslyší Klause a opět padne do pařátů Moskvy. (jiří Krž,14.12.2008)

2 komentáře:

  1. ...klaus je neštěstím země...http://www.blisty.cz/2008/12/15/art44246.html

    OdpovědětVymazat
  2. Jeden šašek na hradě stačí

    http://velka-koalice.blogspot.com/

    OdpovědětVymazat