Google

úterý 16. prosince 2008

Rolníci vylili mléko do hnoje.

K první protestní akci se minulý týden odhodlali slovenští zemědělci. Na protest proti neustálému snižování výkupní ceny mléka se producenti mléka sešli v Bratislavě před jednou z největších slovenských mlékáren, patřící společnosti Rajo, kde svou demonstraci zakončili vyléváním mléka do hnoje.

Akci zorganizoval Slovenský svaz producentů mléka (SZPM), který se obává dalšího výrazného snižování stavu dojnic a úbytku producentů. Zatím nepomáhá ani snižování stavů dojnic, ani propouštění zaměstnanců, cena mléka jde pořád dolů. V posledním roce tržby producentů mléka klesly o dvě pětiny.

Proti lednu 2008 se cena mléka snížila o 3 Sk za litr, v listopadu někteří producenti dostávali méně než 7 korun (6 Kč) za litr. Přitom náklady na jeden litr jsou 10 až 12 korun. Nespokojenost výrobců mléka je pochopitelná, zvláště když se dozvěděli, že slovenské mlékárny od ledna chtějí za mléko vyplácet méně než 6 Sk (5 Kč).

Vylévání mléka bylo jen symbolické. Do kontejneru s hnojem, postaveného před mlékárnou, vylili několik litrů. Svaz producentů mléka by chtěl, aby se jejich situací zabývali odborníci i vláda. Nepožadují pevnou cenu mléka, ale určitou cenovou regulaci, aby nemohlo docházek jejímu rychlému poklesu. Z propadu ceny mléka obviňují také Evropskou komisi, která zrušila intervenční nákupy přebytků mléka. (Zdroj:Rolnické noviny,11.12.2008)

Žádné komentáře:

Okomentovat