Google

středa 3. prosince 2008

Stabilizace chovu ovcí na Slovensku.



Po dlouhých letech úpadku chovu ovcí a koz jsou nyní představitelé Svazu slovenských chovatelů ovcí a koz částečně spokojeni. Úbytek zvířat se zastavil, zdá se, že stavy ovcí jako jediných hospodářských zvířat na Slovensku jsou stabilizovány. Mrzí je pouze, že produkce těchto zvířat (vlna, mléko, sýry, maso), není správně doceněna, jako byla v minulosti.

Dle staré tradice slovenští chovatelé ukončili ovčáckou sezónu setkáním v Liptovském Hrádku. Při porovnávání s předcházejícími léty je podle výroby mléka, sýrů a masa sezóna hodnocena jako průměrná. Celkem je na Slovensku chováno 365 tisíc ovcí, což je o 5,1 procenta víc než v roce 2007.

Univerzálními ovcemi na celém Slovensku jsou osvědčená plemena s kombinovanou užitkovostí, jako je Merino, Cigája a Zušlechtělá valaška. Pětašedesát procent těchto ovcí je dojeno a z mléka je vyráběn hrudkový sýr, slovenská brynza, oštiepky a žinčica. Speciálně kvůli produkci mléka jsou chovány Východofrizské ovce a plemeno Lacaune. Kvůli výrobě masa se chovají plemena: Berichon de chur, Ile de France, Charolaise, Suffox, Texél a Oxford down.

Pro obchodníky s ovčím a jehněčím masem je především export do zahraničí finančně velice zajímavý. Je to výhodné i pro chovatele. Vývozem však je ochuzován domácí spotřebitel, pro kterého je i ve dvoře chovatele cena masa příliš vysoká. Rovněž ovčí mléko a výrobky z něho jsou na trhu už také přijatelně cenově ohodnoceny. Naproti tomu ovčí vlna je bezcenným produktem.

Ovce jsou doslova požehnáním pro údržbu slovenské horské krajiny. Horské louky by bez nich nebylo možné udržovat v kulturním stavu. "Zelené kosačky" jsou nezbytnou součástí Slovenska. (Zdroj:Rolnické noviny,30.11.2008)

Žádné komentáře:

Okomentovat