Google

pátek 5. prosince 2008

Starosti s rekordní úrodou na Ukrajině.

"Když se neurodí, je to špatní, když se urodí moc, je to horší," říkávali staří hospodáři. Letošní celosvětovou nadúrodou obilí je obzvášť postižena Ukrajina. Sklady jsou plné obilí. Ukrajinská obilní asociace (UGA) vyzvala vládu, aby při řešení nadbytku obilí přijala opatření na podporu vývozu.




Prezident UGA Vladimir Klimenko oznámil, že v letošním roce byla sklizeň obilovin na Ukrajině rekordní. Bylo sklizeno 53,5 milionu tun, předpokládala se sklizeň 26 milionů tun. (V ČR bylo sklizeno 8,43 milionů tun, což je o 1,5 mililionů tun více než v roce 2007) Z Ukrajiny bylo zatím exportováno asi 10 milionů tun obilí, ještě by bylo třeba vyvézt nejméně dalších 10 milionů tun. To bez podpory vlády nebude možné.

Klimenko varoval ukrajinskou vládu, že pokud alespoň toto obilí nebude exportováno, letošní nadměrné zásoby budou v příštím roce znamenat pro producenty ekonomickou katastrofu.

Ukrajina musí napodobit Rusko a Kazachstán, jejichž vlády export obilí silně dotují. Měly by také být sníženy celní sazby na železnici. Kromě toho by ministerstvo financí mělo vývozcům vrátit DPH ve výši 80 milionů.

Žádné komentáře:

Okomentovat