Google

středa 10. prosince 2008

Stávková pohotovost rakouských pošťáků.

Stávkovou pohotovost vyhlásili dnes o půlnoci poštovní odbory v Rakousku. Protest je zaměřen proti uzavírání poštovních úřadů, propouštění zaměstnanců a také proti ztrátě monopolu, že poštovní služby by v Rakousku mohly provádět soukromé firmy.

Do roku 2015 má být v Rakousku uzavřeno asi 1000 poštovních úřadů, propuštěno má být asi 9000 poštovních zaměstnanců. V Dolních Rakousech má být uzavřeno asi 319 poštovních úřadů a propuštěno 660poštovních zaměstnanců. Tyto počty zřejmě nejsou konečné

V zájmu dalších úspor chtějí poštovní manažeři spustit liberalizaci poštovních služeb v roce 2011. Od tohoto roku budou moci doručovat dopisy i jiné firmy. Doručování zásilek je pro rakouskou poštu jedním z největších příjmů (za tři čtvrtiny roku 2008 měla zisk 103 milionů euro).

Spolkový ministr pro infrastrukturu Werner Faymann tvrdí, že do konce června 2009 žádná pošta uzavřená nebude. K propouštění zaměstnanců však určitě dojde, protože požadavek na odmítnutí poštovní reformy v parlamentu neprošel.

Dozorčí rada nejvyššího poštovního kontrolního úřadu bude zeštíhlení pošty projednávat do konce roku. Jaké poštovní úřady budou v roce 2009 uzavřeny se rozhodne na schůzi 11.prosince 2008. Potom to bude oznámeno obcím a dotyčným komunitám.

Ředitel rakouské pošty Weis však zůstává neoblomný, nadále do budoucnosti plánuje uzavření dvou třetin poštovních úřadů. Co se týká zaměstnanců má prý určitý sociální plán.

Žádné komentáře:

Okomentovat