Google

sobota 24. ledna 2009

Komunisté kříž odstranili v noci.

„Kříž zmizel 19. srpna 1977 v jednu hodinu po půlnoci,“ vzpomíná muž, který v té době pracoval u karlovarských hasičů. „Příkaz k jeho odstranění dali tehdejší tajemník okresního výboru KSČ Jaroslav Gajar, předseda okresního národního výboru Petr Havlíček a předseda městského národního výboru Miloslav Vaněk.“(Karlovarský deník,21.1.2009)















(foto:sk.3.3.1973)
Karlovarský Keglovevičův kříž až do poloviny sedmdesátých let stál na skále vedle Grandhotelu Pupp (tehdy se hotel oficiálně jmenoval Moskva). Skutečné důvody, proč právě tento kříž byl odstraněn, patrně už nikdo nebude schopen pravdivě vysvětlit.

Byl to jeden ze dvou křížů, které tvořily pomyslný vstup do lázeňské čtvrti. Byl postaven v roce 1795 a jeho stavbu financoval hrabě Sigmund Keglewich. Skála, na které byl postaven, se jmenovala Tschierl Felsen, což je název převzatý pravděpodobně od Keltů, kteří už karlovarské léčebné prameny znali. Hrot skály byl v 17. a 18. století často zvěčňován na plátnech malířů.

Objevují se názory, že symbol křesťanství se v době tvrdé normalizace a propagace marxizmu a ateizmu zdál komunistickému vedení města příliš nebezpečný vedle hotelu, který sloužil k různým komunistickým konferencím, odborové rekreaci ROH a družstevních rolníků. Tvrdí se také, že likvidace kříže měla souvislost s blížícím výročím sovětské okupace a s Chartou 77, která byla v tomto roce založena, že režim chtěl předvést, že otěže drží pevně v ruce a při likvidaci opozice může použít jakékoli prostředky, včetně likvidace náboženských symbolů.

Podle výše uvedeného svědka byl kříž rozřezán a vhozen do základů hasičské cvičné věže, která stojí v karlovarské čtvrti Rybáře. Současný kříž na skále je kopie vytvořená podle předloh.

1 komentář:

  1. O tomhle jsem nedávno četl jeden zajímavý historický článek. Osobně mě vztah komunismu a církve hodně zajímá odjakživa. Jakožto praktikující katolík samozřejmě nejsem objektivní, ale na druhou stranu vidím, že někteří kněží dokázali velmi obratně spolupracovat a využívat výhod režimu. A na druhé straně je třeba příběh faráře Toufara, kterého vymyšlený komplot stál život. Ta záhada by mě stejně zajímala, jak byla doopravdy.

    OdpovědětVymazat