Google

pondělí 16. února 2009

Číňany hospodaření s vodou nezajímá.


Čína bude muset změnit hospodaření s vodou nejen v současnosti, kdy je nadměrné sucho, ale dlouhodobě. Vodu potřebuje hlavně zemědělství. Problém je v tom, že Čína je ohromná země, a čtyři pětiny vody se nacházejí na jihu země, ale dvě třetiny zemědělských ploch, které potřebují závlažovat, leží na severu. Vzhledem k nadměrnému čerpání někde klesla hladina hladina podzemní vody z 50 na 90 m, v Pekingu na 100 až 300 metrů.

"Na jedné straně máme sucho a na druhé straně vodou plýtváme," kritizoval situaci místopředseda vlády Jing-ping, "vzhledem ke špatným zavlažovacím systémům je rostlinami využito jen 45 procent vody."

Čínské zemědělství spotřebuje dvě třetiny veškeré vody v Číně, i když vytváří jen osminu hrubého domácího produktu. Spotřeba vody v zemědělství do roku 2030, kdy se počet obyvatel Číny zvýší na 1,5 miliardy, může stoupnout až o 60 procent. Také čínský průmysl spotřebuje třikrát až desetkrát více vody než podniky v rozvinutých zemích. V čínském průmyslu je využíváno jen 40 procent odpadních vod, zatímco v jiných vyspělých zemích je to 75 až 85 procent.

V Číně chybí čištění odpadových vod u 56 procent městských a průmyslových odběratelů. K tomu je nutno řešit obrovské množství vody znečištěné hnojivy, pesticidy a chovem zvířat.


I přes velké problémy s vodou lidé nejsou o nich informováni, ani se o jejich řešení nezajímají. Spoléhají na komunistický přídělový systém: "Voda je voda, když teče, tak teče, když neteče, tak neteče. Proč si dělat starosti o budoucnost - ať se starají úřady!"

Světová banka Číně doporučuje radikální reformu hospodaření s vodou: Zavést tržní ceny vody, stanovit normy na čistotu a ochranu životního prostředí.

"Cena vody musí stoupnout, aby byla zdůrazněna její hodnota," doporučuje Světová banka, "prvním krokem je, že musí být stanovena taková cena vody, aby byly uhrazeny náklady na její výrobu a rozvody a na čistění odpadních vod."

Žádné komentáře:

Okomentovat