Google

sobota 14. února 2009

Kdo je zástupcem českých zemědělců?

Ve čtvrtek a v pátek se v Bruselu uskutečnilo zasedání evropské zemědělské organizace COPA COGECA, na kterém ministr zemědělství ČR Gandalovičem představoval priority předsednictví ČR v Radě EU pro oblast zemědělství.

Podobných jednání se nyní uskutečňuje bezpočet, tentokrát však se ministr Gandalovič odhodlal k hodně nekorektnímu kroku vůči Agrární komoře ČR, když ji jako hlavní představitelku českých zemědělců nepozval k významnému bruselskému jednání. Jeho čin je o to trapnější, že prezident AK ČR Jan Veleba je viceprezidentem zmíněné organizace COPA COGECA. Pozvánku Veleba neobdržel ani od české velvyslankyně v EU Mileny Vicenové. K jednání byl naopak pozván poslanec za ODS Stanislav Němec. Vzhledem k tomu, že všichni jmenovaní aktéři jsou členové ODS, musí běžný pozorovatel mít dojem, že ministr staví zájmy své politické strany před zájmy českých zemědělců i celé České republiky.

Není divu, že prezident AK Jan Veleba i ostatní členové představitelé Agrární komory ČR, která má 103.000 tisíc členů, jsou jednáním ministra zaskočeni a uraženi. Agrární komora je jako nepolitická organizace zemědělců vytvořena zákonem, má tedy určitě větší právo zastupovat české zemědělství než jakýkoli zájmový spolek. Místo zástupců AK se však v Bruselu objevil Němec, předseda ASZ, což je zájmová společenská organizace několika stovek zemědělců, převážně členů a příznivců ODS.

Představitelé AK se domnívají, že právě kvůli politické neutralitě AK nebyli do Bruselu pozváni. Po oficiálním jednání se totiž čeští účastníci setkání přesunuli do sídla ČR při EU, kde velvyslankyně pořádala jakýsi raut (něco jako mejdan). Tam zřejmě byli nečlenové ODS nežádoucí.

Francouzský prezident Sarkozy zřejmě dobře ví, proč může dovolit české předsednictví kritizovat, vidí totiž nerozhodnost, politickou nezkušenost a diplomatickou neschopnost zástupců české vládnoucí strany, kteří všechny nedostatky nahrazují arogancí a neomaleností. (Jiří Krž,13.2.2009)AV

4 komentáře:

  1. Pan Veleba je pro mne nedůvěryhodný člověk, Jirovský -další komunista - jezedák. Panu Šebkovi věřím.

    ..zde z diskuze na stránkách ASZ k danému tématu...chce to jen překonat ješitnost

    Šebek | 17.2.2009 23:36:11

    tojar:Buďte si jist, že pan Veleba s panem Jirovským dostali písemnou pozvánku, ale neráčili se ani vyjádřit, natož přijít. To je pak těžké...Pravděpodobně bylo v onom čase "Michelangela českého zemědělství" zapotřebí někde jinde...

    OdpovědětVymazat
  2. Je možné, že Veleba pozvánku dostal, jak to šebek může tak dobře Vědět? A dokázat?

    OdpovědětVymazat
  3. Pan Veleba řádně pozván nebyl. A ASZ to ví.

    OdpovědětVymazat
  4. Jak může mít AK 103 tisíc členů, když členy jsou jednotlivé podniky (stačí se podívat na web AK a tam jsou stanovy) a těch je v LPISu kolem 21 tisíc. Někdo zase překrucuje informace.

    OdpovědětVymazat