Google

čtvrtek 19. února 2009

Mariann Fišerová Boelová asi opustí EK.

Čtyři měsice před evropskými volbami se roztáčí kolotoč s evropskými funkcemi. Mezi prvními komisaři, kteří si postěžovali, že jsou "úřadem unaveni", je dánská euroagrokomisařka Mariann Fischerová-Boelová.

Podle "Frankfurter Runschau" chtějí někteří europomisaři kandidovat do Evropskáho parlamentu, a proto musejí posty komisařů opustit. Volby do Evropského parlamentu se budou konat 7. června 2009. Do šesti měsíců po zvolení nového Evropského parlamentu musí být ustanovena Evropská komise.

Podle neoficiálních zpráv z Bruselu eurokomisařka pro zemědělství Mariann Fischerová-Boelová, polská komisařka pro regiony Danuta Hübnerová, nizozemská komisařka pro hospodářskou soutěž Neelie Kroesová, irský komisař pro vnitřní trh Charlie McCreevy a německý EU-komisař pro průmysl Günter Verheugen již v nové Evropské komisi nechtějí být.

S velkou pravděpodobností prezidentem EK zůstane nadále José Manuel Barroso. Podle rakouského tisku se komisařem pro zemědělství zřejmě stane současný rakouský ministr zemědělství Wilhelm Molterer. Nová Evropská komise by měla být jmenována v průběhu podzimu 2009.

Žádné komentáře:

Okomentovat