Google

pátek 6. února 2009

Mléčná krize je i mezi rakouskými sedláky.

Nízké nákupní ceny mléka postihly už většinu evropských zemědělců. Krize se nevyhnula ani rakouským producentům mléka. Mlékárna Tyrol Milch od března snižuje cenu na 31 centů (8,75 Kč) a dolnorakouská mlékárna NÖM nyní o snížení ceny zahájila jednání s dolnorakouským mlékařským družstvem MGM. Mlékárna Berglandmilch na snížení ceny v tyrolské mlékárně zatím nereaguje, svou cenovou politiku chce ohlásit až koncem února.

Podle zjištění rakouské zemědělské komory rakouské mlékárny zemědělcům ještě platí v současnosti nad 31 centů za kilogram mléka (3,7 procenta tuku a 3,4 procenta bílkovin). Ve stejném období před rokem byla cena v průměru 40 centů (11,30 Kčs). Mlékárna Berglandmilch v současné době platí 37,6 centu (10,62 Kč) za kilogram syrového mléka. Od začátku roku je cena snížována. Mlékárna NÖM platí zemědělcům 32 až 33 centů (9,04 - 9,32 Kč).

"Letos je možné, že cena klesne na méně než 30 centů (8,42 Kč) za kilogram," říká Leopold Gruber Doberer, obchodní šéf mlékařského družstva MGN, "pokud se situace na evropském trhu nezlepší, pak naše mléko v regálech nenajdete."

"Cena mléka může pod 30 centů skutečně klesnout," předpovídají i další představitelé rolnických organizací. Upozorňují na situaci v Německu, kde zemědělci už dostávají méně než 30 centů za kilogram mléka. Pokud potíže rakouských mléčných sedláků budou velké nadále, chtějí vstoupit do stávky jako v červnu 2008.

Jedinou možnost jak se z problémů dostat vidí rakouští producenti v obchodě, který by měl snížit prodejní cenu mléka, aby došlo k většímu odbytu. K poslední změně v ceně mléka v rakouském obchodě došlo v polovině ledna, kdy byla zvýšena z 69 na 75 centů (z 19,50 Kč na 21,18 Kč).

Jestli obchod začne snižovat ceny, zatím zemědělci nevědí. "V současné době mlékárny s námi nejednají," řekl mluvčí Rewe (Billa, Merkur, Penny). Konkurenční řetězec Spar v současné době žádné snížení ceny neohlásil.(Zdroj:NON,5.1.2009)

Žádné komentáře:

Okomentovat