Google

neděle 15. února 2009

Nedoceněná zvířata.


Švýcaři jsou proslulí chovem mléčného skotu a výrobou sýrů. Krávy jsou pořád hlavní charakteristikou švýcarského zemědělství, ani v době potravinové krize nedají na ně dopustit a chovy hromadně nelikvidují jako jejich kolegové ve střední a východní Evropě. Své nejlepší krávy pravidelně předvádějí na mnoha výstavách. (Red Holstein - Marcel Wipfli)

Není to tak dávno, co i na českém venkově byla kráva velkým bohatstvím, ještě v devadesátých letech 20. století si mnoho starých hospodářů, ani přes vysoký věk, nedovedlo život bez těchto užitečných a inteligentních zvířat představit. V paměti měli léta meziválečné hospodářské krize a období druhé světové války, kdy zásluhou kraviček byly dopady bídy a hladu na venkově eliminovány. Proto se, narozdíl od současnosti, za hospodářské krize 1929 - 1932 počet krav v celé zemi zvýšil.

1 komentář:

  1. Členská základna Svazu chovatelů českého strakatého skotu spolu s radou Svazu a ve spolupráci s Agrární komorou ČR požaduje v prohlášení:
    • urychleně schválit speciální podpůrné programy umožňující podporu chovu dojeného skotu v ČR již v roce 2009,
    • využití prostředků PGRLF na dotaci úvěrů s výrazným zvýhodněním podniků s intenzivní živočišnou výrobou,
    • okamžité zrušení sociálního a zdravotního pojištění pro zemědělské podniky s chovem dojeného skotu,
    • podpořit znovuzavedení podpory školního mléka,
    • požadovat urychlené rozdělení a využití prostředků z kapitoly „Nové příležitosti“ navržené Evropskou komisí, a to výhradně pro dojený skot,
    • důsledně kontrolovat kvalitu mléčných výrobků v maloobchodní síti,
    • pro rok 2010 prosadit maximální využití článku 68 health checku pro podporu chovu dojených krav.
    „Naše oprávněné požadavky podpoříme i cestou veřejných protestních akcí po celé České republice,“ jsou slova, kterými končí prohlášení chovatelů.

    OdpovědětVymazat