Google

úterý 30. června 2009

Třeboňsko: 4. letní putování českým Vitorazskem.

Suchdol nad Lužnicí
(Zpět na předcházející část) Cestou podél severní hranice Vitorazska není možné minout suchdolskou starou průmyslovou čtvrť, která se rozkládá za nádražím. Nejdříve je nutno přejet železniční trať se starými závorami, spolehlivě obsluhovanými hradlařem.



Za závorami vlevo je u chodníku nenápadný černý pomníček obětem 1. světové války, s prostým nadpisem Weltkrieg (světová válka) 1914 - 1918. Mezi domy je potom možné narazit na pozůstatky bývalých hutí, včetně opuštěného komína.


Vpravo od silnice se táhnou dlouhé přízemní budovy dřevařského závodu (dříve Delta). V kdysi rušném podniku je klid.


Silnice míří po mírném svahu dolů k řece Lužnici, kterou překonává po Klikovském mostě. Na východní, klikovské, straně mostu je připevněna deska s označením, kam stoupla voda 13. srpna 2002. Most nápor vody vydržel, na rozdíl od Tušťského mostu, na opačné straně Suchdola.



Vlevo za mostem je vodácká základna, odkud vodáci za příznivých podmínek zahajují plavbu po Lužnici. Nesmí být vody málo, ani moc jako na snímku, na němž se voda dobývá až do kempu. Základna vznikla v dobách, kdy si vodáci lodě posílali vlakem na blízké nádraží. Vpravo za mostem je vodní hladina Velké pískovny. Nejedná se o oficiální koupaliště. (R.Fischer)
Pokračování.

Žádné komentáře:

Okomentovat