Google

čtvrtek 2. července 2009

Třeboňsko: 6. letní putování českým Vitorazskem.

Tušť
Jez na Lužnici.
(Zpět na předcházející část) Druhá trasa ze Suchdola do Klikova vede přes vesnici Tušť, kterou od Suchdola dělí řeka Lužnice. Betonový most, po kterém denně projíždí tisíce vozidel, včetně kamionů směřujících k rakouské hranici, při povodni 2002 nápor vody nevydržel. Pomohla armáda, která nad mostem okamžitě postavila most kovový, takže provoz na mezinárodní silnici byl omezen jen krátce. Provizorní most sloužil téměř rok.

Jméno Tušť je používáno od roku 1921, předtím se tato obec německy i česky jmenovala Schwarzbach, podle potoku, jímž přitékala černá voda z rašelinných blat. Část obce leží podél hlavní silnice směřující k hraničním přechodům v Halámkách a Českých Velenicích, větší část je za potokem, na východní straně.
Osada Paris
Osada New York

Do roku 1920 patřila vesnice k Rakousku, zemskou hranici tvořila řeka Lužnice a potok tekoucí z hranických rašelinišť. V roce 1928 žilo v Tušti šest set patnáct českých obyvatel a sedm Němců. K obci patřily domy osad Paris a New York a dva mlýny s pilami. Byla zde rovněž výrobna cementového zboží, především střešních tašek, a truhlářství.
Hrob čtrnácti zavražděných obyvatel Tuště.
Skrytý kamenný památníček na jihozápadním okraji Tuště připomíná noc z 24. na 25. května 1945, kdy jistý český revolucionář zastřelil čtrnáct místních obyvatel, kteří za protektorátu přijali německou národnost. Samozvaný soudce a kat byl amnestován prezidentem Benešem. Proto po roce 1989 nemohl být souzen. Zřejmě už se nikdo nedozví, co všechno se tu noc skutečně stalo.

V době kolektivizace byla v Tušti zřízena jedna z prvních Strojních traktorových stanic. Aktivní zemědělské družstvo, které zde bylo v padesátých létech založeno, převzal později státní statek. V současnosti je převážná část zemědělských pozemků přeměněna na pastviny.
Osada Paris
Jezero Malá Pískovna
Východně od Tuště jsou bývalé pískovny, která jsou v létě vyhledávány rekreanty, jimž také slouží kemp na rozcestí mezi pískovnami. Vpravo vede cesta k osadě Paris, vlevo ke Klikovu.(R.Fischer)Pokračování

Žádné komentáře:

Okomentovat